Wandelroute "Bevrijding in Beeld" officieel geopend

  Sport

Afgelopen zaterdag vond de officiële opening plaats van de wandelroute "Bevrijding in Beeld" in de Hofzaal van het Markiezenhof in aanwezigheid van wethouder Harijgens. FoBoZ organiseert van 27 september t/m 4 oktober een fotomanifestatie, ter gelegenheid van 75 jarige bevrijding van de Brabantse Wal en de wandelroute is een van de activiteiten van FoBoZ.

Jac Leenaars , voorzitter van FoBoZ, gaf in zijn openingstoespraak aan dat de fotomanifestatie elke twee jaar gehouden wordt met een ander thema. Het thema van de manifestatie in 2019 is "Vrij" een begrip dat gerelateerd is aan vrijheid maar breder is om de amateurfotograaf de ruimte te bieden hier invulling aan te geven. Aan de manifestatie nemen zo'n 120 amateurfotografen deel vanuit de Brabantse Wal die lid zijn van een fotoclub. Daarnaast wordt er ook een podium geboden aan professionele fotografen, voor dit jaar zijn dat Nick Franken en Gijs Proost.

Ook krijgen we medewerking van een oorlogsfotograaf die een en ander zal vertellen over zijn werk en ervaring en daarnaast zal exposeren. Deze oorlogsfotograaf, Bergenaar Gerben van Es fotograaf, is in dienst van het ministerie van defensie en heeft in het recente verleden de derde prijs gewonnen van de Zilveren Camera, een prestigieuze landelijke wedstrijd, aldus dhr. Jac Leenaars, voorzitter van stichting FoBoz.

Andere activiteiten die door Jac Leenaars genoemd werden, zijn de camera obscura die op de markt komt en laat zien wat de werking van het basis principe van een fototoestel is. Een tweede project dat door FoBoZ gerealiseerd wordt is een educatief project en dat geleid wordt door Ido Verduin met daarbij de hulp van een professioneel fotograaf Nick Franken. Zij bezoeken negen klassen, voortgezet en basis onderwijs, waarbij de leerlingen geleerd wordt hoe een beeld vast te leggen met camera of iphone. De workshop is gerelateerd aan het thema vrij. Het eindresultaat, een foto die door de leerlingen klassikaal gemaakt wordt, zal tijdens de fotomanifestatie geëxposeerd worden.

Peter de Jongh, bestuurslid van FoBoZ, vertelde in een presentatie hoe de wandeling tot stand is gekomen. 'De titel van de wandelroute is "Bevrijding in beeld", een item dat elke dag de revue passeert. Als u s 'morgens de krant openslaat, sociale media volgt of het journaal bekijkt passeren er beelden die te maken hebben met bevrijding, onderdrukking en vluchtelingen. Ook hier verhardt de samenleving, aanslagen op een Joodse middenstander, moskee en recentelijk in een tram in Utrecht. Discussie ontstaat in hoeverre mensen zich al dan niet nog vrij voelen.

Dit jaar vieren we dat Bergen op Zoom 75 jaar geleden is bevrijd van de bezetting door de Duitsers. Een zwarte periode met veel verschrikkingen en ontberingen. Elke jaar herdenken we dit op 4 mei en vieren we de bevrijding op 5 mei. Dit jaar vinden er veel activiteiten plaats in het kader van 75 jaar bevrijding.

Wij als stichting vonden dat we daar ons steentje aan bij konden dragen in de vorm van een expositie van foto's in de openbare ruimten. Geen foto's van het heden doch foto's uit de periode 1940- 1944.' Er staan op 17 plaatsen in het centrum 30 foto's, elke foto verteld een verhaal, zoals de foto van Walter Süskind geplaatst bij de synagoge. Peter de Jongh verteld dat de wandeling in samenwerking met Stichting Bezichtiging Monumenten, West Brabants Archief en cultuurbedrijf van de gemeente Bergen op Zoom tot stand gekomen is.

De voorzitter van FoBoZ, Jac Leenaars, heeft hierna onder grote belangstelling van alle genodigden de eerste exemplaren van de brochure "Bevrijding in Beeld" uitgereikt aan wethouder. Andrew Harijgens als vertegenwoordiger van het college van Bergen op Zoom, aan Wim Reijnders directeur West Brabants archief en aan Cees Meijer directeur van het cultuurbedrijf van de gemeente Bergen op Zoom. Hij hoopt dat met deze brochure en de foto's langs de route een stukje geschiedenis tot leven mag komen, dat we blijven herdenken en ook de slachtoffers niet vergeten die voor onze vrijheid zijn gevallen.

De route geeft een beeld van de stad tijdens de oorlog en bevrijding in 1944. U kunt deze route lopen tussen 1 april en 31 oktober aanstaande, aan de hand van een brochure, zowel in het Nederlands als in het Engels, en via de app Izi.travel. De brochure is te verkrijgen bij de VVV Brabantse Wal, Steenbergsestraat 6, 4611 TE Bergen op Zoom (gevestigd in het Markiezenhof).

De route kan ook met een gids van Stichting Bezichtiging Monumenten gelopen worden, deze wandelingen met uitleg kunt u boeken bij de VVV en vinden plaats elke tweede woensdag en vierde zondag van de maand. Meer informatie over Stichting FoBoZ vindt u op de website www.foboz.nl of via facebook www.facebook.com/fobozwestbrabant.

Meer berichten