In West-Brabant is de omloop rond Steenbergen de enige klassieker die voor nieuwelingen en junioren wordt gehouden.
In West-Brabant is de omloop rond Steenbergen de enige klassieker die voor nieuwelingen en junioren wordt gehouden. (Foto: A. Sammarco)

Steenbergse wielerstichting verzorgt klassieker

  Sport

Stichting Wielercriterium Steenbergen gaat iets nieuws proberen. Nadat de Steenbergse wielerstichting vorig jaar haar 75-jarig jubileum vierde en van de KNWU de organisatie kreeg toebedeeld van de Nederlandse kampioenschappen voor jeugdwielrenners van 8 t/m 14 jaar, heeft het bestuur van de stichting besloten ook dit jaar weer een aansprekende wielerkoers te gaan organiseren.

Werden de laatste jaren wedstrijden georganiseerd voor jeugdwielrenners, dit jaar zal dat gaan gebeuren voor nieuwelingen en junioren, met tussendoor wedstrijden voor jeugdrenners van 12 , 13 en 14 jaar. Echter geen criterium op het welbekende parcours in de Steenbergse binnenstad, maar een landelijke klassieker in de omgeving van Steenbergen.

In West-Brabant is de omloop rond Steenbergen zelfs de enige klassieker die voor nieuwelingen en junioren wordt gehouden.

Geen rondje rond de kerk meer, maar een omloop van ruim 6 km in het buitengebied van Welberg, gevolgd door een aantrekkelijk parcours richting Nw. Vossemeer en terug naar Steenbergen.

De wedstrijdenreeks begint op zondag 19 mei om 10.00 uur met een wedstrijd voor jeugdwielrenners (jongens en meisjes) van 12 jaar. Start en finish zijn aan de Kap.Kockstraat ter hoogte van zaal Koch, waarna 5 omlopen moeten worden afgelegd van 6,2 km. Om 11.00 uur wordt het startschot gegeven voor de nieuwelingen ( 15 en 16 jaar) welke zo'n 80 km moeten afleggen.

Zodra de nieuwelingen zijn vertrokken start de wedstrijd voor de 13-jarigen (jongens en meisjes). Deze jeugdcategorie moet 6 omlopen gaan rijden van 6.2 km. Om 14.00 uur begint de klassieker voor de junioren (17 en 18 jaar) voor hun rit in lijn van bijna 110 km.

En zodra de junioren zijn vertrokken voor hun wedstrijd staat de koers voor de jeugdrenners van 14 jaar (jongens en meisjes) op het programma welke 7 omlopen van 6.2 km moeten wegtrappen.

De finish voor de nieuwelingen staat gepland rond 13.00 uur, de junioren zullen rond 16.30 uur hun wedstrijd beëindigen. Bij beide categorieën is het maximaal aantal deelnemers 150 renners.

De renners zullen worden begeleid door diverse motorrijders van de politie, alsook door een ronde-arts, E.H.B.O.-ers, een voorrij-auto, auto's van de jury, materiaalwagens en uiteraard een bezemwagen. Daarnaast zullen vele vrijwilligers actief zijn als o.a. verkeersregelaars en signaleurs.

De permanence voor de renners is fitnesscentrum De Knotwilg aan de Wipstraat in Steenbergen, waar na afloop ook gelegenheid is om te douchen. Entree voor publiek is gratis. Rondom de finishstraat aan de Kap. Kockstraat zal voldoende aanbod zijn voor de inwendige mens.

Naast de werving van sponsoren, waarmee de Steenbergse wielerstichting momenteel volop bezig is, worden er voorafgaand aan deze wielerzondag diverse acties ondernomen om de nodige financiën bij elkaar te krijgen. Zo zal er op zaterdag 16 maart een spinningmarathon worden gehouden, wordt er een bonbonactie gestart en zal er een grote loterij worden gehouden waarvoor reeds loten te verkrijgen zijn.

Kortom, zondag 19 mei belooft een aantrekkelijke wielerdag te worden voor de vele jeugdige wielrenners die ons landje rijk is, waarbij de toeschouwers de Tom Dumoulins in spé de gehele dag kunnen komen bewonderen.

Meer berichten