Foto:

Voor het eerst Slow Art Day in Bergen op Zoom

  Cultuur

Tijdens de tentoonstelling 'Lage Landen, schatten uit het Rijks', verzorgt het Markiezenhof allerlei activiteiten rondom het thema aarde. Op zaterdag 6 april is er een Slow Art Day, dit wereldwijde evenement wordt voor het eerst gehouden in Bergen op Zoom. De Slow Art Day staat in het teken van verfstoffen, verf maken en de verf gebruiken.

Slow Art Day is in 2009 in het leven geroepen om mensen langer naar kunst te laten kijken en ervaringen met elkaar te delen. Uit studies blijkt dat museumbezoekers gemiddeld slechts 17 seconden naar een kunstwerk kijken. Slow Art Day wil hier verandering in brengen door juist traag en aandachtig naar kunst te kijken.

Rondleiding, lezing & workshop

Lukas Stofferis, docent oude schildertechnieken, vertelt alles over de geheimen van verf maken en hoe je deze kunt gebruiken.

Lezing: De kleuren van het landNog niet eens zo lang geleden werden er in de directe omgeving van Bergen op Zoom planten verbouwd voor het verven van stoffen en kleding, maar ook voor het maken van lakken waarmee oude schilderijen werden geschilderd. In deze lezing vertelt Lukas Stofferis waar de verfstoffen vandaan kwamen en hoe ze werden bewerkt. De lezing geeft je een idee van de onvoorstelbare moeite en de inventiviteit die werd ingezet om kleuren te produceren die zowel in het dagelijkse leven werden gebruikt als in schilderijen.

De lezing begint om 11.30 uur en is in de Hofzaal van het Markiezenhof.

Rondleiding door het Oog van de Schilder & Workshop Slow Painting

In plaats van schilderijen te bespreken op betekenis en symboliek gaan we in deze rondleiding langs schilderijen met het oog van degene die ze heeft geschilderd. Daarbij kijken we naar de gebruikte pigmenten, lakken, vernissen, linnen, craquelures, penseelstreken en andere praktische aanwijzingen die de schilder voor ons heeft achtergelaten.

Bij de workshop leer je aan de hand van eeuwenoude schildertechnieken zelf verf maken van oorspronkelijke pigmenten en natuurlijke bindmiddelen. Het is een korte kennismaking met het schildersvak zoals dat vroeger werd overgeleverd van meester op leerling.

De rondleiding is van 13.30 tot 14.30 uur met aansluitend een workshop van tot 17.00 uur. Met het combikaartje (lezing, rondleiding en workshop) mag je op een later tijdstip nog eens terugkomen om in alle rust de tentoonstelling te bekijken.

Meer berichten