Diverse basisscholen werken hieraan mee. Zo ook Brede School Het Palet, waar deze foto genomen is.
Diverse basisscholen werken hieraan mee. Zo ook Brede School Het Palet, waar deze foto genomen is. (Foto: )

Kunst in de wijk voor elk kind

Ongeacht wie je ouders zijn en waar je bent opgegroeid; ieder kind heeft recht op kunst en cultuur. Voor dit doel organiseert het gemeentelijke Cultuurbedrijf in samenwerking met verschillende basisscholen naschoolse kunstlessen in de wijk. Bijna 200 kinderen hebben de eerste gratis lessen muziek, dans, theater en beeldende kunst van dit seizoen gevolgd. Binnenkort start de tweede serie en via hun school worden ze daarvoor uitgenodigd.

Door Ans Goorden

BERGEN OP ZOOM - Film maken, Streetdance, Gitaar, Theaterlab, Keys en knopjes, Media Mash-up, Beats & Boomwhackers, Popband en nog veel meer. Laat je fantasie maar los, geef je talent de ruimte. In jouw eigen wijk kun je dit allemaal gaan beleven.
Zoveel mogelijk kinderen worden gestimuleerd om mee te doen. Ze kunnen zich opgeven voor een serie van zes lessen. Dorien: "Zo geven we ieder kind in de Gemeente Bergen op Zoom de kans iets te doen met kunst en cultuur," Dorien Verschuren (rechts op de foto) is intermediair educatie bij het Cultuurbedrijf waartoe het CKB behoort. "Onze CKB-docenten verzorgen deze kunstlessen op diverse locaties. Je kunt ze na schooltijd in je eigen buurt volgen, maar ook in een andere wijk." Diverse basisscholen werken hieraan mee. Zo ook Brede School Het Palet, waar deze foto genomen is. Directeur Elise Geerdink is blij dat de naschoolse kunstlessen ook bij haar op school plaatsvinden. Elise: "Voor het tweede jaar zijn we bij deze activiteiten betrokken en die zijn zo laagdrempelig. Ze zijn toegankelijk voor iedereen, en dat is mooi. Hierdoor maken veel kinderen kennis met cultuur. En als je een zaadje plant, zal je daarvan oogsten."

Op negen locaties (zes basisscholen, het CKB, Gebouw-T en het Lambertijnenhof) kan je meedoen met dans, muziek, media, beeldende kunst en theater. Dorien: "Al deze lessen kunnen we nu nog gratis aanbieden. Gelukkig maar, want ieder kind moet de kans krijgen om dit te doen." Elise: "Op school geven wij ze ook een stukje theater en muziek mee, maar wat het Cultuurbedrijf hierin kan bieden is zo professioneel. De vakdocenten van het CKB laten kinderen echt zien hoe je muziek maakt op professionele instrumenten. Dat is een groot verschil." Dorien: "Bij Gebouw-T speel je zelfs in een popband, in een studio met mengpanelen, microfoons, drumstel, gitaren en toetsen." Elise vult aan: "Dat is toch een jongens- en meisjesdroom! We zien het enthousiasme als ze terugkomen op school. Ze komen elke keer weer opdagen én stralen. Dat krijgen we ook terug van ouders en dan is het wel heel speciaal dat we dit mogen aanbieden." Ook andere kinderen in de wijk zijn welkom. Elise: "Vorig jaar waren er op Het Palet geen lessen voor de leeftijd groep 1-2. Een aantal kinderen deed toen mee met het programma op basisschool de Octopus. Dat mag ook."

Op 11 november start de nieuwe reeks kunstlessen. Hierover krijgen de kinderen via hun basisschool bericht waarna ze zich online aanmelden op www.ckboz.nl/kunstindewijk

Audrey Tulkens
Meer berichten