Foto: Dick Vermaas Fotografie

Column Paul Asselbergs: Vastenavend

Een tijd geleden kwam ik in een van mijn boekenkasten een ordner tegen. Op de rug stond geschreven: ALLES VAN DE VASTENAVEND. Ik wist niet wat ik zag. Wat heb ik veel bewaard! Ik kwam zelfs nog handgeschreven teksten tegen van eind jaren zeventig. Ik was toen spreekstalmeester tijdens Punt’òòfdconcerten van 01640. Natuurlijk trof ik ook allerlei attributen en foto’s aan van het historische concert dat 01640 hield ter gelegenheid van het 22-jarig bestaan. Dat was in 1991. Weet u het nog? Dat was in de KRING in R……..

Ook kwam ik mijn politieke conferences tegen van de allereerste producties (vanaf 1985) van Tusse de Schuifdeure. Natuurlijk trof ik ook mijn toespraken aan van de prijsuitreikingen na het Dweilbandfestival. Ik mocht van 1990 tot 2000 voorzitter van de jury zijn. Die prijsuitreikingen vonden altijd plaats op een meestal bomvolle Grote Markt. Ook mijn vele ‘stukskes’ die ik voor de Vastenavendkrant schreef, en de versjes die ik in Candlelightsfeer bij de latere uitvoeringen van Tusse de Schuifdeure mocht voordragen kwam ik tegen. Ook mijn optredens in de revues Vooruit mette Geit en Ei…. oe is’t en tijdens 2 concerten van de Sjefkes zag ik terug. Enzovoort, enzovoort. Maar ik ga verder niks verklappen. Ik heb veel meegemaakt. Onze vorige nar Eric Elich zei tegen mij: “Paul, gij et nie alléén veul méégemakt, maar ok veul meegemákt”. Vastenavend is inderdaad een stuk van m’n leven, en daarom werd dit de titel van mijn nieuwe boek.

Boekuitreiking

Voor de goede orde; er zijn heel veel Krabben die de Bergse Vastenavend ‘meegemákt’ hebben, ieder op zijn eigen manier. De een staat vóór de schermen, de ander er achter, maar samen maken we er een gròòt féést van waar we trots op mogen zijn. Het enige wat telt is: AGGE MAR LEUT ET. Het eerste exemplaar van mijn boek (112 bladzijden), voorzien van een mooie cover van Eric Elich en een woordje van Willem Loeff mag ik zaterdag 9 november om 11.00 uur bij boekhandel Quist overhandigen aan… Joost mag het weten.

Audrey Tulkens
Meer berichten