v.l.n.r. Adrie Verdult, Wim Simons, Peter van den Eijnden bij het oorlogsmonument in wording. foto: Rinus van Wezel
v.l.n.r. Adrie Verdult, Wim Simons, Peter van den Eijnden bij het oorlogsmonument in wording. foto: Rinus van Wezel (Foto: Rinus van Wezel)

Onthulling Oorlogsmonument Kijkuit

Op vrijdag 1 november om 15.00 uur wordt er, precies 75 jaar nadat hun Lancaster bommenwerper is neergestort ter hoogte van de Kijkuit aan de Heenweg in Lepelstraat, op diezelfde locatie een oorlogsmonument onthuld ter nagedachtenis aan alle zeven bemanningsleden die daar hun leven verloren voor onze vrijheid.

Door Marjan Stolk

LEPELSTRAAT - "Het idee voor het monument ontstond ergens in mei toen er voor mijn tuin een man uit een auto stapte die een Canadese vlag bij zich had" aan het woord is Peter van den Eijnden, voorzitter van werkgroep Monument Kijkuit. "Het bleek een Canadees echtpaar te zijn dat familie is van de toenmalige piloot van het neergestorte vliegtuig. Ze waren in gezelschap van Ben Goossens van de Heemkundekring Halsteren. Tijdens het gesprek dat ontstond vroeg de Canadese man waarom er nergens een monument was dat aan het neergestorte vliegtuig refereert. " Those guys gave their lifes for your freedom". Zijn woorden emotioneerden mij en ik liep daar een aantal dagen mee rond". Toen de Heemkundekring Halsteren toevalligerwijze kort daarna een lezing hield over datzelfde vliegtuig besloot Peter er naartoe te gaan en ter plaatse herhaalde hij de vraag van de Canadees. "Waarom is er eigenlijk geen monument?" Daarna is het heel snel gegaan." Nadat ik een afspraak had gemaakt met de wethouder kreeg ik onmiddellijk alle medewerking. Omdat er ook grondwerk moest worden verricht werd het Waterschap om toestemming gevraagd en ook dat bleek niet op problemen te stuiten".

En dan blijkt waar een klein land groot in kan zijn want van alle kanten werd er hulp aan geboden en werden middelen ter beschikking gesteld. Er werd een werkgroep binnen de Heemkundekring opgericht. "Spontaan ontstond het ontwerp voor het monument dat uit kinderkopjes wordt opgebouwd en dat verwijst naar de kinderkopjes waaruit de straat bestond waarop het vliegtuig neerstortte, vertelt Peter, "voor het onderhoud gaat groep zeven van basisschool De Springplank zorgen, zij hebben het monument geadopteerd. En na aanmelding bij de Stichting 4-5 mei is het nu een officieel oorlogsmonument dat wij op 1 november gaan onthullen. Eenentwintig familieleden van de omgekomen bemanning zullen uit Canada en Engeland overkomen om de onthulling bij te wonen". Peter is tevreden dat het monument in zo'n korte tijd is gerealiseerd. "Er wordt vaak geklaagd over bureaucratie, maar dit keer is aangetoond dat het ook anders kan. Hulde aan de betrokken partijen!"

Marjan Stolk
Meer berichten