Tot 27 oktober wordt het openluchtspektakel 'Supersum' opgevoerd in Bergen op Zoom. Foto: Nick Franken en Wouter van de Watering
Tot 27 oktober wordt het openluchtspektakel 'Supersum' opgevoerd in Bergen op Zoom. Foto: Nick Franken en Wouter van de Watering (Foto: )

Activiteiten rondom de bevrijding

In de regio zijn dit weekend allerlei activiteiten om 75 jaar bevrijding te vieren.

Regio

Toertocht - In de ochtend van 26 oktober, vertrekken drie colonnes met oude legervoertuigen vanuit Zeeland (10.30 uur) en de gemeenten Steenbergen (9.30 uur) en Woensdrecht naar Bergen op Zoom. Deze voertuigen staan in de middag in de Canadalaan van Bergen op Zoom.

Steenbergen

Stadswandeling - In de ochtend, vanaf 9.00 uur, ontvangen de gemeente en werkgroep 75 jaar bevrijding een grote groep vertegenwoordigers van verschillende Canadese regimenten die Steenbergen en Welberg hebben bevrijd. Zij krijgen een stadswandeling.

Re-enactment - Vanaf 10.00 uur vormt de markt en haar aanliggende winkelstraten het toneel voor de expositie Living History. Twee re-enactment groepen laten gekleed in authentieke uniformen verschillende aspecten van het soldatenleven uit de Tweede Wereldoorlog zien.

Welberg

Informatiepaneel - In de middag is het de beurt aan het Klaproosviaduct. Op deze locatie onthult de dorpsraad Welberg om 13.30 uur een informatiepaneel , waarbij ook het concept van het beschilderen van een viaduct symbolisch wordt overhandigd aan de Canadezen.

Herdenking - Om 14.30 uur vindt de officiële herdenking plaats bij het bevrijdingsmonument de Klok aan de Canadezenweg. In die herdenking hebben de Canadese gasten het voortouw maar zijn ook rollen weggelegd voor de nabestaanden van de burgerslachtoffers, het gemeentebestuur, de Canadese Ambassade en de leerlingen van de Pius X school van Welberg. Er worden bloemen gelegd en de klok wordt samen met de mensen geluid.
Meet & Greet - Na afloop van het officiële herdenken bij het bevrijdingsmonument kan iedereen in het centrum van Welberg aan te sluiten bij de Meet & Greet met de Canadese gasten aan de Kapelaan Kockstraat. De voorzitter opent om 16.15 uur het festival met de gasten en bewoners. Op verschillende locaties in het centrum van Welberg is tot 21.00 feest: live muziek, dans, theater, presentaties, films en lezingen.

Bergen op Zoom

Bevrijdingsconcert - De Koninklijke Luchtmacht geeft op vrijdag 25 oktober om 20.00 uur het concert Sounds of Freedom in Stadsschouwburg De Maagd. De relatie met Canada staat hierbij centraal.

Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht neemt luisteraars mee mee op een muzikale reis die een ode brengt aan vrijheid in al haar facetten. Wat is er gebeurd in die 75 jaar, wat heeft die vrijheid ons gebracht en hoe ziet die vrijheid er tegenwoordig uit?

Kaarten zijn te bestellen op www.demaagd.nl.

Herdenking - De herdenking van Bergen op Zoom wordt op zaterdag 26 oktober herdacht. Normaliter is dit op 27 oktober, maar dat zou dit jaar samenvallen met de grote herdenking op de Canadese begraafplaats.
Om 09.30 uur is er de herdenkingsceremonie op het Britse ereveld aan de Ruytershoveweg. Daarna wordt de herdenking bij het Bevrijdingsmonument aan het Asselbergsplantsoen gehouden en direct daarna is er de gebruikelijke herdenkingsceremonie in de Thaliatuin, achter de St. Gertrudiskerk.

Memorial Day - Bij de Canadese oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom begint zondag om 11.00 uur een grote herdenkingsceremonie om alle in Nederland omgekomen Canadese militairen te herdenken. De ceremonie wordt in nauwe samenwerking met Canadese autoriteiten georganiseerd. Vanwege 75 jaar bevrijding nodigt de organisatie tal van prominente gasten uit binnen- en buitenland uit.

Concert - Het herdenkingsconcert Annelies (ofwel dagboek van Anne Frank) en het Requiem, beide van James Withbourn, in grote koor en concertbezetting is in Bergen op Zoom op zondagmiddag 27 oktober in de St.Gertrudis kerk. De Engelse componist is bij dit concert aanwezig.
Het concert begint om 15.30 uur. Kaarten kunnen voor 27,50 of 37,50 worden besteld via info@hetconcertkoor.nl of www.hetconcertkoor.nl.

Vesper - Op 27 oktober om 16.30 uur is in de Ontmoetingskerk, Bolwerk-Zuid 134, Bergen op Zoom een middagdienst (vesper) met als titel 'Zing van bevrijding'. Medewerking wordt verleend door het projectkoor Rond de Brabantse Wal onder leiding van Annemiek Vogels en een aantal jeugdige medewerkers. Voorganger is ds. Willem Vermeulen, organist is Edu de Goffau. In de keuze van het repertoire zal met name de verbinding met de joodse tradities gelegd worden. De toegang is gratis.

Defilé - Het defilé op 26 oktober, om 15.30 uur op de Grote Markt in Bergen op Zoom, wordt afgenomen door de Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer in zijn rol als parade-inspecteur. De CDS wordt door de commandant van de vliegbasis Woensdrecht, kolonel Ben Kamstra, als paradecommandant geëscorteerd.

Taptoe - Aan de taptoe, op 26 oktober om 19.00 uur, wordt deelgenomen door muziekgezelschappen die de landen vertegenwoordigen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Slag om de Schelde , zoals Canada en Schotland.

Op de Grote Markt zijn tribuneplaatsen beschikbaar. Kaarten daarvoor kunnen worden gekocht voor 10 euro. Voor veteranen bedraagt de prijs 5 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV en bij de kassa van het cultuurbedrijf aan de Steenbergsestraat 6.

Feestavond - De bevrijdingsfeestavond is op 26 oktober om 21.00 uur in de Zaal den Enghel in Bergen op Zoom. De avond staat volledig in het teken van de Bevrijding en via het programma van de avond en de aankleding van de zaal wordt een verbinding gelegd met de dagen van kort na de Bevrijding in 1944.

Wachtpost 13 Big Band en the Maple Leaf Babes spelen muziek uit de jaren 40/50 die in Nederland te horen was, daarna neemt de Valley Sound Big Band het over en brengt muziek die in 40/50 mee werd gebracht door de bevrijders.

Ossendrecht

Museum - Het Oorlogsmuseum aan de Putseweg te Ossendrecht is op 26 oktober de hele dag geopend voor publiek. Parkeer uw auto bij de voormalige Wilhelminakazerne aan de Putseweg in Ossendrecht en u wordt met een historisch legervoertuig naar het museum gebracht (en vice versa). Bij het museum worden tevens extra activiteiten georganiseerd.

Audrey Tulkens
Meer berichten