Het Markiezenhof, met rechts de ruimten waar de gijzelaars zaten. foto: collectie D.C. Canne
Het Markiezenhof, met rechts de ruimten waar de gijzelaars zaten. foto: collectie D.C. Canne (Foto: )

Expo 75 jaar bevrijding Brabantse Wal

Afgelopen weekend begon de expositie 75 jaar bevrijding Brabantse Wal. Het Cultuurbedrijf houdt deze op drie verschillende locaties, in samenwerking met Stichting Bevrijding Brabantse Wal, verzamelaars uit de regio, Bibliotheek Het Markiezaat en het West-Brabants Archief.

Door Ans Goorden

REGIO - Met objecten, lokale verhalen en uniek beeldmateriaal komt de geschiedenis tot leven in de Bibliotheek van Steenbergen, Bergen op Zoom en Hoogerheide. Deze tentoonstelling kun je tot en met 20 juni gratis bezoeken, net als VeteranenKunst in het Markiezenhof.

Bevrijding

Op de Brabantse Wal werden de gemeenten in oktober en begin november 1944 door de Canadezen bevrijd. De hevige gevechten die hiermee gepaard gingen waren onderdeel van de Slag om de Schelde in West-Brabant en Zeeland. Nu, 75 jaar later komen de vele verhalen uit de Tweede Wereldoorlog naar boven en worden ze met jong en oud gedeeld, daar waar de gebeurtenissen plaatsvonden. Vandaar dat de expositie in Hoogerheide, Bergen op Zoom en Steenbergen is, in de vestigingen van Bibliotheek Het Markiezaat.

Achter de objecten van de tentoonstelling 75 jaar bevrijding Brabantse Wal staan de lokale verhalen centraal. Zoals dat van de gijzelaars (28 vrouwen en 14 mannen) in het Markiezenhof.

Gijzelaars

Deze familieleden van de ondergedoken monteurs van Fordgarage Difoga werden door de Feldgendarmerie opgesloten in de ruimte onder de Grote Galerij. Ze kregen pas voor het eerst te eten toen de wacht stiekem brood door de tralies naar binnen gooide. Je maakt het nu mee, dankzij een gedetailleerd verslag door Jo en Mien Venhuizen.

Je ziet de Canadese tanks geparkeerd staan op de Grote Markt. Je ontdekt hoe het komt dat in Woensdrecht geen huis ongeschonden bleef en waarom de Canadezen vrijdag 13 oktober 1944 Black Friday noemen.

Moord op Kock

Je bekijkt de oorlog en de bevrijding onder andere door de ogen van de zevenjarige Rien uit Welberg die de moord op kapelaan Kock in de schuilkelder meemaakte. Je begrijpt dat veel mensen elk jaar zelf de Ceremonial Bell in Welberg willen luiden, terwijl de bevrijding voor de bewoners van Dinteloord juist zo pijnlijk was.

Wil je de verhalen en de geschiedenis compleet beleven, bezoek dan alle drie de locaties van de tentoonstelling. Deze kun je tot en met 20 juni (toegang gratis) bezoeken tijdens de openingsuren van Bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom, Steenbergen en Hoogerheide.
In het Markiezenhof is tegelijkertijd de expositie 'De kunst van het verwerken', met kunstwerken van veteranen van Nederlandse missies na de Tweede Wereldoorlog. Ook hierbij is de toegang gratis.
Lees meer over beide exposities op:

www.markiezenhof.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten