Foto: Irma van Schaijk

Column Paul Asselbergs: De tamme mier

Tegenwoordig sta je eigenlijk nergens meer van te kijken. In vergelijking met 50 jaar geleden is er veel veranderd in de wereld. Ik ga daar niet concreet op in. Ik beperk me in deze column tot bijvoorbeeld hobby’s. Iedereen heeft gelukkig zijn/haar eigen hobby. Postzegels verzamelen, treinen of bidprentjes sparen, enfin noem maar op. Laatst hoorde ik iets over een wel heel bijzondere hobby. Een zekere Theo houdt mieren en probeert ze tam te maken. Eén mier is nu al zó tam, dat hij het beestje enkele kunstjes heeft geleerd. Hoe gek kan het lopen, die mier trouwens ook. Veel mensen hebben een bloedhekel aan mieren en…. er komen er ook steeds meer. Zou daar het woord ‘mierenneuken’ vandaan komen? De lievelingsmier van Theo heet Karel, dus niet Samir of Summier, nee gewoon Karel. Karel kan achteruit lopen, rondjes lopen en hij kan zelfs over een luciferhoutje springen.

De bijzondere hobby van Theo was een journalist van een landelijk blad ter ore gekomen, dus werd Theo benaderd voor een interview. De journalist wilde met eigen ogen zien wat voor bijzondere kunsten Karel kon vertonen. Hij geloofde het verhaal van Theo namelijk niet, hij dacht dat Theo loog.

Hart van Nederland

Na het interview moest Theo natuurlijk samen met Karel op de foto. Intussen had ook SBS lucht gekregen van dit nieuwtje. Hart van Nederland nodigde Theo uit om met Karel te komen optreden in een live uitzending. Na wat gesteggel over de reiskosten (stelletje mierenneukers) volgde dan toch de afspraak. Theo kwam met zijn Karel de studio binnen en mocht gelijk plaatsnemen in het bedrijfsrestaurant. Vlak voor het begin van de uitzending liep de spanning bij Theo wat op. Hij haalde Kareltje uit zijn kooi, bij wijze van ‘warming up’. Kareltje voelde zich helemaal thuis en liep gezellig wat rondjes over de tafel. Theo was apentrots en riep de koffiedame erbij en zei tegen haar, terwijl hij naar de mier wees: “Mevrouw, kijk eens even hier”. Ze zei: “Oh sorry hoor mijnheer”, en sloeg met haar theedoek Kareltje meteen hartstikke dood. Uitzending gemist!

Audrey Tulkens
Meer berichten