Deze replica van een Canadese Sherman-tank, van stichting De Vierschaar, wordt ingezet bij het defilé op 26 oktober door een hydraulische aandrijving.
Deze replica van een Canadese Sherman-tank, van stichting De Vierschaar, wordt ingezet bij het defilé op 26 oktober door een hydraulische aandrijving. (Foto: )

Defilé door stad met Sherman-tank

In de regio Brabantse Wal is op 26 en 27 oktober het bevrijdingsweekend met allerlei activiteiten. Nadat de toertocht met oude militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog haar plaats heeft ingenomen op de Gedempte Haven, start op zaterdag 26 oktober vanaf die plaats om 15.30 uur het defilé.

BERGEN OP ZOOM - Het defilé volgt de route: Rijkebuurtstraat, Westersingel, Steenbergsestraat, Fortuinstraat, Grote Markt, Zuivelstraat, Wouwsestraat, Stationsstraat, Stationsplein tot aan de Zuidoostsingel, waar het wordt ontbonden.

Het defilé op de Grote Markt wordt afgenomen door de Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer in zijn rol als parade-inspecteur. De CDS wordt door de commandant van de vliegbasis Woensdrecht, kolonel Ben Kamstra, als paradecommandant geëscorteerd.

Aan de kop is een ereplaats gegund aan onze bevrijders van het Lincoln & Welland en South Alberta Regiment (veteranen en operationeel) inclusief band, gevolgd door drie detachementen veteranen van de Brabantse Wal en Zeeland. Daarna volgen detachementen van alle krijgsmachtdelen: Marine, Luchtmacht (KMSL), Landmacht (Garderegiment Fuseliers Prinses Irene) en nationale reserve onder gemotoriseerde begeleiding van de Marechaussee. Ze worden gevolgd door de militairen uit de VeVa-opleiding. De brandweer is er ook bij
Dan volgt een civiel deel met de Wandelende Krabben die ook de Mallardmars in Zeeland hebben gelopen en spelers van de Vierschaar die de bevrijding van de bevolking van Bergen op Zoom uitbeelden. Tussen de detachementen is er veel muziek, zoals het Fanfarekorps Nationale Reserve, de band van het Lincoln & Welland Regiment, the Royal Band of Scotland (pipers & drums), het Reünie Orkest Artillerie (allen militair), de Band of Liberation, Interscaldis (pipers & drums), Odiles Rapid, Wachtpost 13 XXL en Harmonie Oranje Nassau.

Audrey Tulkens
Meer berichten