Jules en Emile zijn op 7-jarige leeftijd begonnen met zeilen bij Aan lager wal, de jeugdafdeling van WV de Schelde uit Bergen op Zoom.
Jules en Emile zijn op 7-jarige leeftijd begonnen met zeilen bij Aan lager wal, de jeugdafdeling van WV de Schelde uit Bergen op Zoom. (Foto: Picasa)

Bergse zeilbroers in nationale top

Jules en Emile van Raaij uit Bergen op Zoom varen in het landelijk wedstrijdcircuit van de Splashklasse. De splash is een jeugdboot die gevaren wordt door kinderen in de leeftijd van 14 tot 21 jaar. Het is na de bekende optimist de grootste jeugdklasse van Nederland.

BERGEN OP ZOOM - Beiden doen het daarin niet onverdienstelijk. Emile is eind vorig jaar gepromoveerd naar de A, zeg maar de eredivisie, en Jules, die al een langer in de splash zit, is op het moment de absoluut te kloppen man voor de rest van het veld.

Jules heeft dit seizoen al 2 SKON-wedstrijden (splash Klasse Organisatie Nederland) op zijn naam staan en op het afgelopen zomer gehouden WK werd hij na een moeizame start nog knap derde.

De splash staat officieel te boek als internationale klasse, maar wordt in de praktijk slechts in Nederland gevaren. De klasse heeft ongeveer 100 wedstrijdzeilers en een veelvoud daarvan die recreatief zeilen.

Aan de splash zit ook nog een Bergs tintje. Na het faillissement van de oorspronkelijke bouwer zijn de mallen aangekocht door een Bergse zakenman.

Naast het zeilen is zowel in splashteam Zeeland en binnen de klasse, gezelligheid de belangrijkste factor. Maar ook bij splashteam Zeeland wordt vooraan op hoog niveau gezeild. Zo zijn Marit Bouwmeester, tweevoudig Olympisch kampioen in de laser en Pieter-Jan Postma, Olympisch finnzeiler, beiden in de splash begonnen.

Jules en Emile zijn op 7-jarige leeftijd begonnen met zeilen bij Aan lager wal, de jeugdafdeling van WV de Schelde uit Bergen op Zoom. Later zijn ze naar WSVW in Wolphaartsdijk, waar een wedstrijdafdeling is, en waar ons team ook resideert. De wedstrijden zijn voornamelijk in voor- en najaar, maar er wordt het hele jaar getraind, ook als het vriest.

Het is niet direct een goedkope sport, zeker niet als je het wedstrijdcircus in gaat, met inschrijfgeld, reis- en verblijfskosten en natuurlijk het materiaal. Jules heeft dan ook een aantal plaatselijke sponsors (Machinefabriek Heynen, Signmasters, Ixion, Bruijs jachtbouw, Bergen Stainless en PS&D) waar hij erg blij mee is en zijn vader ook.

De splash is een Nederlandse eenmanszwaardboot en is speciaal ontworpen voor jonge zeilers van 13 tot en met 19 jaar die uit hun eerste kleine zeilboot, bijvoorbeeld de optimist komen. Vaak zijn ze nog te licht van gewicht of te kort van stuk voor grote en zwaardere types, zoals de laser.

De splash is een sportieve boot, die direct op het roer reageert, snel aanspringt in een vlaag en hoog aan de wind vaart. De giek zit hoog genoeg om overstag te gaan. De boot slaat niet snel om door de directe bediening. Als je toch omslaat, is de boot eenvoudig weer recht te zetten.

Op zondag 13 oktober wordt in Bergen op Zoom de laatste wedstrijd gevaren van de Deltacombi, een serie wedstrijden in Zeeland, met optimisten, splashes en een open klasse. De wedstrijden starten om 11.00 uur.

Audrey Tulkens
Meer berichten