Wandeling van Stichting Bezichtiging Monumenten bij Fort de Roovere.
Wandeling van Stichting Bezichtiging Monumenten bij Fort de Roovere. (Foto: Archief)

Wandel door de bevrijding van Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Als extra activiteit heeft de Stichting Bevrijding Brabantse Wal in dit 75-jarig herdenkingsjaar een wandelapp laten maken door de ervaren wandelaar René Luijsterburg. Deze wandelapp is ontworpen in het computerprogramma van IZI-Travel, waar je meer dan 10.000 routes kunt vinden.

De wandeling is in totaal 14,5 km lang en is ook in gedeeltes te wandelen. De route loopt langs 18 punten die van belang zijn geweest, of zijn, voor de bevrijding en voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Schelde. Op ieder punt is er informatie en zijn er foto's. De informatie wordt automatisch verteld wanneer je het punt nadert. De foto's zijn te bekijken door ze aan te tikken. De wandeling heeft als startpunt de Canadese Begraafplaats.

Om de wandelapp te gebruiken dien je te beschikken over een smartphone met Apple of Android software. Op de telefoon download je de IZI-travel app. Deze is gratis te downloaden in de Apple- en Googleplay store. Na het starten van de IZI-travelapp, kies je voor “In de Buurt” en selecteer het “Canadays” symbool. Klik daarna op doorgaan en de wandeling wordt gestart. De app zoekt iedere keer jouw locatie op, deze kun je op de kaart volgen als een klein blauw balletje (alleen als de smartphone is ingesteld voor locaties). De route wordt op de kaart aangeven met een blauwe lijn, deze dien je te volgen.

Wanneer je binnen twintig meter van het punt bent start de verteller met de informatie. De wandeling is ook beschikbaar in de Engelse, Franse en Duitse taal. De taal kun je aanpassen in het startmenu van de wandeling. Vergeet vooral niet na de wandeling een beoordeling in te vullen, zodat de Stichting Bevrijding Brabantse Wal kan zien hoe de wandeling wordt ervaren. Voor lezers die niet de beschikking hebben over een smartphone is er De Wandelkrant. (Een gratis Belgische wandelkrant) Voor deze Wandelkrant kun je terecht bij Leonidas in de Kremerstraat in Bergen op Zoom. Voor de lezers van deze wandelkrant is er een GPX-route en PDF-beschrijving te downloaden op de website van De Wandelkrant (www.wandelkrant.be).

Tussen de Canadese en Britse Begraafplaats staat het Dilemma Doolhof. Hier kun je ervaren welke moeilijke beslissingen er soms genomen moeten worden. Het Dilemma Doolhof laat ons nadenken, zelfs nog dagen later nadat we het doolhof doorgewandeld zijn. Tot 31 oktober is er de wandeling van FoBOZ (Bevrijding In Beeld). Deze fotografenclub heeft een wandeling van 3,2 km uitgezet met grote fotodoeken verspreid over het stadscentrum.

Een brochure met de wandeling (ook een Engelstalige versie) is te verkrijgen bij het VVV Brabantse Wal. Ook kan er gewandeld worden met een gids van Stichting Bezichtiging Monumenten. De IZI-travelapp van FoBOZ (Nederlands en Engels) blijft voorlopig te gebruiken tot mei volgend jaar.

Meer berichten