Shay Kavanagh heeft als zanger/gitarist de plaats ingenomen van de eind 2017 overleden Eamonn Campbell.
Shay Kavanagh heeft als zanger/gitarist de plaats ingenomen van de eind 2017 overleden Eamonn Campbell. (Foto: )

Muzikant in hart en nieren

The Dublin Legends (voorheen The Dubliners) touren door Nederland. Vitaler dan ooit zijn Seán Cannon, Gerry O'Connor, Shay Kavanagh en Paul Watchorn helemaal klaar voor hun concert op 9 oktober in De Maagd. Kavanagh heeft als zanger/gitarist de plaats ingenomen van de eind 2017 overleden Eamonn Campbell. Geheel in de geest van Eamonn dendert de Ierse folktrein anno 2019 onverdroten door.

Door Ans Goorden

BERGEN OP ZOOM - Vlak voor zijn dood trad Eamonn Campbell nog op in De Maagd. Na de grote klap is zijn plaats nu ingenomen door Shay Kavanagh die zijn sporen in de folk ruimschoots heeft verdiend. De groep laat met onverslijtbare krakers als 'The Wild Rover' en 'Whiskey In The Jar' de hoogtijdagen van The Dubliners herleven. Heel Europa zingt uit volle borst mee. Een Frans echtpaar geniet zichtbaar tijdens een eerder optreden: "We zijn speciaal voor The Dublin Legends naar Ierland gekomen'', zegt de vrouw glunderend, terwijl haar man naar de bar verdwijnt voor twee forse pinten.

Geaccepteerd

"Ik ben blij dat het publiek mij geaccepteerd heeft'', zegt Shay Kavanagh. "De dood van Eamonn is een verschrikkelijk verlies voor de groep, maar het leven gaat verder en ik probeer hem zo goed mogelijk te vervangen". Shay maakte deel uit van The Dublin City Ramblers en is regelmatig op pad met artiesten als Mary Black.
"Muziek was al op heel jonge leeftijd een belangrijk deel van mijn leven. Toen ik een gitaar in handen kreeg, ontwaakte mijn liefde voor traditionele folk. Ik besloot een band op te richten die zich louter met dat genre bezig hield.'' Dat wordt General Humbert en met niemand minder dan Mary Black als leadzangeres touren ze de halve wereld rond. Als Mary besluit op het solopad te gaan sluit Shay zich aan bij The Buskers, een van de belangrijkste acts van het Edinburgh Folk Festival. Shay krijgt het echt druk als hij de overstap maakt naar The Dublin City Ramblers. "We speelden soms zonder onderbreking zeven dagen per week en je mist alle ontwikkelingen aan het thuisfront. Ik ben daarom uit die groep gestapt en een studie muziektechnologie gaan volgen. Daarnaast deed ik veel werk als sessiemuzikant op platen van bevriende artiesten. Ik heb zelfs een eigen platenwinkel gehad. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik ben weer op pad met The Dublin Legends en geniet met volle teugen! Want ik ben nou eenmaal een muzikant in hart en nieren.''
Rond de tafel (zoals in een Ierse pub) breng de formatie Cool McFinn vooraf en na afloop van het concert een foyersessie. Zie ook www.demaagd.nl.

Win kaarten

Maak kans op 2 x 2 gratis kaarten voor The Dublin Legends in De Maagd. The Dublin Legends zingen onder anderen over Molly Malone. In welke stad staat het beeldje van deze vissersvrouw? Mail je antwoord uiterlijk 1 oktober naar theaterbeleving@bergenopzoom.nl. De winnaars krijgen de dag erna bericht.

Audrey Tulkens
Meer berichten