Youri Bergmans is vol vertrouwen over het verloop van de Roparun.foto:Marjan Stolk
Youri Bergmans is vol vertrouwen over het verloop van de Roparun.foto:Marjan Stolk (Foto: MARJAN STOLK)

Youri Bergmans loopt Roparun in 2020

Al jaren is de 22-jarige Joury Bergmans uit Bergen op Zoom gefascineerd door de Roparun. Ieder jaar volgt hij het met grote belangstelling. Nadat hij zijn opa en tante het afgelopen jaar verloor door de ziekte kanker besloot hij om mee te gaan doen.

Door Marjan Stolk

BERGEN OP ZOOM - Het is een verslagen Joury die de deur opendoet. Aan tafel doet hij zijn verhaal. "Ik heb ongelooflijke pech, want mijn fiets is gestolen. Daardoor kan ik nu niet meer trainen, ik was juist zo goed op weg." En trainen moet hij, want het is de bedoeling dat Joury straks een van de begeleiders op de fiets zal zijn die de lopers bijstaat. Dat betekent vijftig kilometer fietsen afgewisseld met een paar uurtjes rust wat neerkomt op ongeveer 100 kilometer per dag en dat drie dagen achter elkaar. "Het was een doodgewone fiets met zeven versnellingen en een framemaat 60 omdat ik nogal lang ben", verzucht Joury. "Tijdens een vergadering met mensen uit mijn team is de fiets weggehaald. Zonder fiets kan ik niets dus ik ben momenteel druk op zoek naar iemand die mij wil sponsoren of iemand die een andere fiets ter beschikking wil stellen maar helaas valt dat niet mee!"

Die vergadering met teamleden is hard nodig want er komt heel wat kijken voor een deelname aan de Roparun. "Wij vormen een nieuw team met de naam 264 dat voor de eerste keer in die samenstelling meedoet", zegt Joury. "Mijn schoonvader en neef zitten ook in mijn team dat totaal uit twintig mensen bestaat. Ons motto is '1 team, 1 taak'. De teamleden hebben verschillende taken. Zo zijn er masseurs, mensen voor de catering, lopers en fietsers. We hebben inmiddels alles voor het team aardig kunnen regelen zoals voeding, vervoer en andere praktische zaken waar ieder team zelf verantwoordelijk voor is. We zijn alleen nog op zoek naar iemand met een busrijbewijs die onze touringcar kan besturen."

Meedoen aan de Roparun brengt meer met zich mee dan alleen zorgen voor een goede conditie. Zo moet ieder team inschrijfgeld betalen en loten kopen voor een loterij van de Roparun en natuurlijk zoveel mogelijk geld bijeen zien te brengen voor het goede doel van de Roparun namelijk geld inzamelen om middelen te financieren die het leven van patiënten met kanker aangenamer kunnen maken. Denk hierbij aan hulpmiddelen maar ook aan uitjes en vakanties.Om het benodigde geld in te zamelen organiseert Joury samen met zijn team allerlei acties. Ook heeft hij een Facebookpagina aangemaakt onder de naam 'Joury zijn weg naar de Roparun 2020'. Op deze pagina doet Joury verslag van zijn trainingen, de ontwikkelingen binnen zijn team en de verschillende acties.

De Roparun start in 2020 op 30 mei in Parijs en zal op 1 juni Bergen op Zoom aandoen. Joury is ervan overtuigd dat hij het gaat halen en hij heeft er ontzettend veel zin in....nu alleen die fiets nog!

Marjan Stolk
Meer berichten