Ook nieuw zijn de tien zangers en zangeressen van Voices in Harmony.
Ook nieuw zijn de tien zangers en zangeressen van Voices in Harmony. (Foto: )

Verrassende acts op Cultuur-Carrousel

De organisatie van de zesde Cultuur-Carrousel is er in geslaagd om het publiek op zondag 29 september een aantal verrassende en nieuwe acts voor te schotelen. Bezoekers kunnen kennis maken met de kleinkunstgroep Gloed uit Nijmegen, de Bergse popgroep GreenLight, het orkest Mum's Kitchen Jazzband, de zangers en zangeressen van Voices in Harmony en de cabaretier Edo Berger.

BERGEN OP ZOOM - Ook klassieke muziek is ruim vertegenwoordigd. Daarover volgende week meer.

De kleinkunsttheatergroep Gloed brengt een lied over de Bergse asperge. De woordkunstenaar Paul Asselbergs maakte het gedicht 'De verliefde Asperge'. Gloed kwam het tegen, maakte er een muzikaal arrangement van en zette het op cd. De groep, die bestaat sinds 2005, speelt dit en nog veel meer in Den Enghel. De formatie brengt vooral verhalende Nederlandstalige liedjes en krijgt overal in het land lovende kritieken. Kick van der Veer van het programma 'Andermans Veren' (Radio 5) gebruikte, bij de presentatie van hun nieuwste cd's iedere keer zijn gevleugelde uitspraak: "Gloed is Goed!"

Voor een heel ander genre muziek zorgt GreenLight in Gebouw T. Voor velen al geen onbekende meer, want de formatie was al vaker te zien op andere evenementen in stad en streek.

Op hun website stellen ze zich voor: "Heb je zin in een feestje, waarbij voetjes ongetwijfeld van de vloer gaan? Dan is de coverband GreenLight zeker iets voor jou! GreenLight staat garant voor een gezellig, energiek en tof optreden met een swingend en herkenbaar repertoire."

Liefhebbers van cabaret kunnen terecht in 't Zwijnshoofd waar oud-Bergenaar Edo Berger op de planken staat. Edo Berger is een grote, energieke verschijning op het podium. Naast zijn werk in Nederland is hij een van de meest actieve Nederlandse komieken op het internationale circuit en hij speelde van Edinburgh tot Tokio.

Vier jaar lang was hij samen met Jasper Smit en later Wouter Monden te horen in de ochtendshow op Q-Music. Hun muzikale nieuwsitem, de Q-musical, werd in 2016 genomineerd voor de Zilveren Reismicrofoon. In 2012 stond hij in de halve finales van zowel het Leids Cabaret Festival als Cameretten.

Ook nieuw zijn de tien zangers en zangeressen van Voices in Harmony. Samen zingen zij door het hele land, onder de leiding van Mariëlle Tempelaars, zonder begeleiding van muziekinstrumenten, de meest uiteenlopende popsongs.

De arrangementen worden bij diverse uitgeverijen aangeschaft, eventueel aangepast, of er worden eigen arrangementen gemaakt. Het repertoire is vrij breed en bevat Engelstalige nummers uit de jaren 50 tot en met het heden, in allerlei stijlen, pop, rock, funk r&b et cetera. Over het algemeen zijn de nummers vier- tot zes stemmig. Soms worden ze aangevuld met een partij voor een beatboxer. De groep treedt op in de Stadskelder onder het oude Stadhuis op de Markt.

Audrey Tulkens
Meer berichten