Tegenwoordig weet iedereen dat je bij Henk Franken moet zijn als het gaat om informatie en parate kennis over de Bergse horeca.
Tegenwoordig weet iedereen dat je bij Henk Franken moet zijn als het gaat om informatie en parate kennis over de Bergse horeca. (Foto: )

Bergse horeca door de tijd heen

Henk Franken levert een bijdrage aan het Open Monumenten Weekend, dat dit jaar op zaterdag 14 en zondag 15 september plaats vindt: de Bergse Horeca.

Door Sonn Franken

BERGEN OP ZOOM - "Het landelijke thema is dit jaar 'Plekken van Plezier', en daar kom ik om de hoek kijken", lacht de Bergenaar. Hij is al ruim 25 jaar bezig met het onderzoeken van de geschiedenis van de Bergse horeca. Rijen dik met ordners, een huiskamer die als kroeg is ingericht en in elke kamer, tot de zolder toe, staat vol met spulletjes en attributen uit een Bergse kroeg, herberg of hotel. "Het is begonnen toen ik uit wilde zoeken welke kroegen er als eerste betrokken waren bij de uitgifte van een gezamenlijk betaalmiddel voor de Vastenavend: de Leut Neut Bon. Ik kreeg zoveel verhalen te horen, er kwamen ook zoveel spulletjes tevoorschijn, hier wilde ik meer van weten, ook buiten de Vastenavend om."

Het zaadje was geplant, en tegenwoordig weet iedereen binnen de regio dat je bij Henk Franken moet zijn als het gaat om informatie en parate kennis over de Bergse horeca en haar geschiedenis. "De gemeente heeft gevraagd of ik een bijdrage wilde leveren aan het Monumenten Weekend vanwege het thema van dit jaar. Natuurlijk heb ik ja gezegd."

Op beide dagen is er in de Spiegelzaal van Den Enghel, ofwel voormalig Roxy Theater op de Grote Markt 19, een expositie van allerlei attributen en spulletjes van Bergse horecazaken, zoals cafés, hotels en dergelijke. Maar er is ook veel materiaal te zien van allerlei verenigingen die in die horeca gelegenheden gevestigd waren. "Het zal voor velen een tripje langs memory lane worden", voorspelt Henk. "In de expositie probeer ik een groot gedeelte van mijn verzameling uit te stallen. Dit zal variëren van oude foto's, rekeningen en brieven naar kop en schotels, asbakken en bierglazen tot zelfs originele spaarkastjes en uithangborden en van alles daartussen en voorbij. Alles afkomstig van of uit Bergse cafés of hotels. De zaal is op beide dagen geopend tussen 12.00 en 17.00 uur."

Ook zijn er een drietal wandelingen te volgen: De Historische Kroegentocht Wandelingen beginnen op zaterdag om 13.00 en 15.00 uur en op zondag om 14.00 uur. Verzamelen hiervoor is tussen de terrassen van De Teerkamer en Grieks Restaurant Delphi in.

Ondertussen droomt Henk over meer. Zo is hij momenteel bezig met een boek. "Deze geschiedenis is het zeker waard om vastgelegd en bewaard te worden en dat probeer ik zo goed als mogelijk voor elkaar te krijgen." Daarnaast droomt hij over een locatie voor een permanente expositie.

Als laatste heeft Henk dit nog te zeggen: "Het zou heel mooi zijn als deze expositie veel mooie dingen op gaat leveren, zowel voor mijn verzameling als mijn onderzoek naar informatie en verhalen. Mensen kunnen mij daarvoor altijd bereiken via de mail (henkikkefranken@home.nl) of telefoon (06 – 27 486 040). Of gewoon aanspreken als ze me zien natuurlijk."

Audrey Tulkens
Meer berichten