Het oudste monument van de stad, het riool de Grebbe neemt je mee onder de huizen door. foto: Roy Vermeij
Het oudste monument van de stad, het riool de Grebbe neemt je mee onder de huizen door. foto: Roy Vermeij (Foto: )

Kunsten in de Monumenten door heel Bergen op Zoom

De gemeente Bergen op Zoom houdt de landelijke Open Monumentendagen onder de noemer 'Kunsten in de Monumenten'; een festival vol historie, hedendaagse kunst en cultuur. Diverse monumenten openen in het weekend van 14 en 15 september hun deuren voor publiek.

BERGEN OP ZOOM - Tegen de historische achtergrond vinden er in deze monumenten allerlei activiteiten plaats. Erfgoed, muziek, theater, dans, ambacht, kunst en cultuur komen hier samen.

Het landelijke thema voor 2019 is 'Plekken van plezier': naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Tijdens Kunsten in de Monumenten vormen muziek, dans, beeldende kunst, theater en historie een verrassende toevoeging aan het Monumentenweekend voor jong en oud. De gemeente laat de meest uiteenlopende kunstvormen in haar erfgoed tot leven komen.

Van riool tot kelder, van Vrederust tot Waterschans, van particuliere panden tot Popmonument. Vele monumenten openen dit weekend hun deuren. Enthousiaste gidsen geven toelichting in en over de diverse historische monumenten.

In theater De Maagd vertellen gidsen van SBM over de transformatie van kerk naar schouwburg en theatertechnici geven een rondleiding achter de schermen. Het oudste monument van de stad, het riool de Grebbe neemt je mee onder de huizen door. Arsis exposeert in de Blauwehandstraat in een eeuwenoude kelder: wat heeft zich hier vroeger afgespeeld?

Muziek is er onder andere in het Zwijnshoofd, Den Enghel en op Landgoed Mattemburgh. Wil je nog meer muziek? Bezoek dan Popmonument. Verspreid over zo'n 20 erfgoedlocaties vinden zo'n 40 optredens plaats. De Waterschans wordt het terrein voor spektakel met SBM, Borgerij Berghen op den Zoom, de cavalerie van manege de Paardenhoeve en diverse re-enactment verenigingen.

Trotse eigenaren van particuliere monumentale panden vertellen graag over hun pand en de geschiedenis. Je herkent de deelnemende monumenten, particuliere panden en locaties aan een zogenaamde sleutel of aan de vlag van de Open Monumentendag.

De meeste locaties zijn geopend op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis, met uitzondering van PopMonument.

Audrey Tulkens
Meer berichten