Zeldzame foto van de film Dirty Work (1933).
Zeldzame foto van de film Dirty Work (1933). (Foto: onbekend)

Bijzondere filmavond: Laurel en Hardy spreken Duits

BERGEN OP ZOOM - Op 13 september is er weer Laurel en Hardy filmavond bij Stichting Facilitair Bedrijf te vinden in de Blokstallen op nummer drie. Deze keer met een Duits tintje.

Laurel en Hardy namen in begin jaren dertig van de vorige eeuw, een aantal van hun films op in andere talen, omdat men simpelweg nog geen ondertiteling had. Zij namen hun films op in het Spaans, Frans, Italiaans en Duits. Deze versies hadden ook soms nog een langere speeltijd dan hun Engelse versie. Helaas zijn bijna alle Duitse films verloren gegaan, tot er enkele jaren geleden de film Spuk Um Mitternacht uit 1930 terug was teruggevonden.

In deze film hoort en ziet u een stuntelig Duits sprekende Laurel en Hardy. In deze film zitten Stan en Ollie platzak op een pier. Ollie leest in de krant dat men op zoek is naar de erven van Ebeneerzer Laurel. Hij vraag zich af of Stan afstamt van deze Laurel. Zij besluiten om op pad te gaan naar het huis waar het testament zal worden voorgelezen. Ze reizen per trein naar het adres. In de trein zorgen de jongens voor een enorme chaos, maar zij weten het huis te bereiken, door de storm en regen. Na binnenkomst blijkt dat er een politieonderzoek gaande is. Ebeneezer Laurel is niet zomaar overleden, hij is vermoord en vermoedelijk door een bekende.

Verder draaien de Jitterbugs Tent nog drie andere films in hun originele versies. In Double Whoopee uit 1929 wacht in een chic hotel het personeel vol spanning op de komst van een prins die in het hotel zal verblijven. Tijdens de aankomst van de prins en de prime-minister, arriveren Laurel en Hardy. Zij zijn gestuurd door het uitzendbureau, omdat het hotel dringend bedienden nodig had.

Stan en Ollie belanden in de gevangenis in The Hoose Gow uit 1929. Zij zeggen onschuldig te zijn. De twee pechvogels keken naar een overval, maar de rechter geloofde niet in hun onschuld. Zij proberen vlak na hun binnenkomst al te ontsnappen, zonder succes. Ze worden aan het werk gezet, maar ook daar zijn de mannen niet echt geschikt voor.

Als afsluiter Dirty Work uit 1933. Schoorsteenvegers Laurel en Hardy hebben een opdracht om de schoorsteen te vegen bij een wetenschapper. Professor Noodle’s levenswerk is dat hij een verjongingskuur wil maken. Hij lijkt daarin geslaagd en nodigt de mannen uit voor een demonstratie.

De filmavond begint rond 20.00 en zal eindigen tegen middernacht. De entree is 3 euro voor leden, 4 euro voor wie een kaartje reserveert en anders 5 euro aan de deur. Meer informatie op de website.

Meer berichten