De eerste show van het nieuwe theaterseizoen neemt je mee naar het jaar 1967.
De eerste show van het nieuwe theaterseizoen neemt je mee naar het jaar 1967. (Foto: )

Back to the 'Summer of love'

De eerste show van het nieuwe theaterseizoen neemt je mee naar het jaar 1967: het tijdperk van hippies en verandering en een mijlpaal in de popgeschiedenis. The Beatles en The Doors brengen hun belangrijkste albums uit, festivals betekenen de doorbraak van Janis Joplin en Otis Redding. Met live muziek en authentieke beelden komt The Summer of Love tot leven, op 26 september in De Maagd.

Door Ans Goorden

BERGEN OP ZOOM - 1967: Hippies en nozems duiken op in Amsterdam. De Vietnamoorlog eist jonge levens en een nieuwe generatie staat op: voor vrijheid, vrede en liefde. De hunkering naar een nieuwe wereld komt tot een hoogtepunt in San Francisco. Tienduizenden jonge hippies verzamelen zich in het Golden Gate Park: 'If you're going to San Francisco be sure to wear some flowers in your hair'. Bands al Jefferson Airplane en Grateful Dead brengen muziekstijlen die het publiek omarmt. Bij het Monterey Pop Festival komt de hippiecultuur tot bloei op de klanken van The Byrds, Jimi Hendrix, Otis Redding, The Who, Jefferson Airplane en The Mamas & The Papas. De zomer van 1967 wordt The Summer of Love en het begin van een nieuw muziektijdperk.

Bij het theaterconcert 'The Summer of Love' komt dat memorabele scharniermoment tot leven. Een weergaloze band neemt je mee naar de jaren waarin The Doors succes boekte met 'Riders on the storm', The Monkees geloofden in een 'Daydream Believer' , The Byrds 'Mr Tambourine man' bezongen en The Animals droomden over 'The House of the Rising Sun'. Vele parels als 'California Dreaming', 'San Francisco', 'Turn Turn, Turn', 'Somebody To Love', 'Happy Together' en 'Brown Eyed Girl' komen voorbij. "In de liedjes hoor je de totale verandering van de samenleving terug'', zegt regisseur Stuart Price. "De opkomst van vrije seks en drugs vertaalde zich in liedteksten en melodielijnen die de wereld nog niet eerder had gehoord." "Het geluid van toen werd de inspiratiebron voor de generaties die volgden'', zegt muzikaal leider Jake Field. De basis ook voor de hardrock en symfonische rock. "De springplank naar een muzikale aardverschuiving. Daarom spreekt de pop van de jaren zestig nog steeds tot de verbeelding.''

De muziek van toen wordt in 'The Summer of love' levensecht vertolkt door zes muzikanten, zangers en zangeressen die na tours in de UK en Scandinavië nu naar ons land komen. Onder hen is acteur en muzikant Eddie Mann, die in de bioscoopfilm 'Rocketman' te zien is als de gitarist van Elton John. Kleding, kapsels, decors en filmbeelden nemen je mee naar de sfeer van toen. "Een concert en een feest tegelijk. De vrijheid vieren met de muziek die deze vrijheid aanboorde.''

Win kaarten

Lezers van Gazet Bergen op Zoom maken kans op 2 x 2 kaartjes. Wie zong 'If you're going to San Francisco'? Mail je antwoord uiterlijk 10 september naar theaterbeleving@bergenopzoom.nl. De winnaars krijgen 11 september bericht.

Audrey Tulkens
Meer berichten