Foto: Dick Vermaas Fotografie

Fort De Roovere

Wie kent dit mooie fort niet? Fort De Roovere is onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie. Wilt u hier meer over weten? Deze column biedt daar geen ruimte voor, dus googlen maar. Veel enthousiastelingen en geldschieters hebben hun uiterste best gedaan (en doen dat nog steeds), om van de Waterlinie iets geweldigs te maken. Twee namen van initiatiefnemers noem ik hier, namelijk die van de heer Jan Sinke die het project ‘op de kaart’ heeft gezet, én die van oud-burgemeester van Bergen op Zoom, Ans van den Berg. Bij haar afscheid als burgemeester startte zij een ‘collecte’ om van dit fort, maar vooral ook van de hele fortenlinie iets unieks te maken. Zij wist menig hart voor het fort te veroveren. Ik noemde haar, met alle respect, ook wel eens Ans van de Schans. Intussen is ook Steenbergen bij het project betrokken en is daarmee ook in zijn sas (Bovensas en Benedensas).

Fort De Roovere is intussen vooral bekend geworden om zijn Pompejustoren en de unieke Mozesbrug. (Op de lagere school vroeg de pastoor aan mij: “Paul, wat was de achternaam van Mozes?” Ik zei: “Van den Berg, want in de bijbel staat: en toen kwam Mozes van den Berg.” Ik dacht onlangs: zou Ans van den Berg familie van Mozes van den Berg zijn?)

U zult begrijpen, dat er voor het hele project veel geld nodig is. Daarom is het fijn om te horen, dat er dagelijks veel mensen over de (Mozes)brug komen. En hebt u de Pompejustoren ook al beklommen? Echt de moeite waard! Als het helder weer is kun je vanuit Bergen zelfs Roosendaal zien liggen, maar je kunt ook de andere kant uitkijken. Het is wel een hele klim, dus is het zelfs al, vóórdat je boven bent uitkijken geblazen. Onlangs gaf Brandaris er een openluchtconcert. Ik weet uit ervaring dat meerdere leden van die club hoog van de toren kunnen blazen, maar toen ik de foto in de krant zag staan, zag ik dat ze gewoon op de begane grond zijn blijven staan. Geen hoog niveau dus, maar hopelijk wel de start van een jaarlijkse traditie.

Audrey Tulkens
Meer berichten