De haat van de goden doodde Laocoon en zijn zoontjes tijdens de Trojaanse Oorlog. Foto: Ward Warmoeskerken.
De haat van de goden doodde Laocoon en zijn zoontjes tijdens de Trojaanse Oorlog. Foto: Ward Warmoeskerken. (Foto: Ward Warmoeskerken)

Lezingen over haat en liefde in de oudheid

De komende maanden verzorgt classicus Ward Warmoeskerken in de Bibliotheek van Bergen op Zoom een reeks klassieke lezingen rondom het thema ‘ODI ET AMO – haat & liefde in de oudheid’. Tien avonden wordt dit thema vanuit een ander standpunt belicht. De reeks begint op 23 september.

De titel van deze inmiddels zevende lezingenreeks is ontleend aan een kort liefdesgedicht van de Romein Catullus: “odi et amo” schrijft hij in de eerste eeuw voor Christus. Ofwel: “ik haat en ik heb lief”. In de eerste lezing van de reeks zal ingegaan worden op dit gedicht en vele andere liefdesgedichten uit de klassieke oudheid.

Daarna volgen haat en liefde elkaar op in lezingen over keizerinnen en keizers vol haat, Venus en de liefde en over slaven en slavinnen. Verhalen over de Trojaanse Oorlog, het lot van Agamemnon en Amor en Psyche zitten vol liefde en haat en worden beeldend verteld aan de hand van kunstwerken uit de oudheid en uit latere tijden.

De lezingen worden gehouden op tien maandagavonden vanaf 23 september, steeds van 20.00 tot 22.00 uur. De lezingen volgen elkaar inhoudelijk op, maar het is ook mogelijk om losse lezingen te bezoeken. Meer info en inschrijving via www.wardwarmoeskerken.nl.

Meer berichten