Laatst stond de blonde fotografe nog bij een optreden van Compact Disk Dummies, een Belgische band met enorm veel pit.
Laatst stond de blonde fotografe nog bij een optreden van Compact Disk Dummies, een Belgische band met enorm veel pit. (Foto: )

Lotte Brouwers is concertfotografe

Lotte Brouwers is doordeweeks als beleidsmedewerker werkzaam bij de gemeente Woensdrecht, maar in haar vrije tijd staat ze als fotografe vooraan bij de meest uiteenlopende muziekoptredens en festivals.

Door Emilie Klasen

BERGEN OP ZOOM - Laatst stond de blonde fotografe nog bij een optreden van Compact Disk Dummies, een Belgische band met enorm veel pit. Terwijl de jongens springend en dansend op het podium stonden, legde Lotte de sfeer van de avond vast. Het resultaat: rauwe foto's waar je, zelfs als je niet bij het concert was, merkt hoe hoog het energielevel in de zaal was.
Lotte: "Al sinds dat ik een jaar of 15 ben, ga ik veel naar concerten. Toentertijd waren het vooral alternatieve optredens van rock- en metalbandjes. Ik nam altijd een kleine compact camera mee en was vaak meer bezig met foto's maken tijdens het optreden. In die tijd mocht je eigenlijk geen camera meenemen, dus smokkelde ik er altijd eentje mee. Ik gebruikte de best gelukte foto als achtergrondje op mijn telefoon. Dat was het."
Toch besluit ze op een dag een spiegelreflexcamera te kopen. "Die belandde alleen al vrij snel in de kast, ik deed er zo weinig mee. Ook kon ik die camera niet makkelijk meenemen naar optredens, omdat je als bezoeker geen professionele apparatuur mee naar binnen mag meenemen." Daar houdt fotograferen met de luxere camera voor haar dan ook op. Totdat Lotte vier jaar geleden getagd wordt in een bericht op Facebook. "Voor een technofeestje zochten ze een fotograaf en iemand tagde mij in dat bericht. Toen dacht ik: 'waarom niet?'. Alleen wist ik niks van mijn camera, ik had hem misschien maar twee keer gebruikt." Tijdens het feestje zet Lotte de camera op de automatische stand en gaat maar gewoon aan de slag. "Maar ze waren heel blij met de foto's en ik mocht het als vast klusje blijven doen."
"Mijn moeder stimuleerde mij altijd om creatief bezig te zijn, zelf was ze ook altijd erg artistiek. In 2016 is ze overleden, een heftige periode. Twee weken na haar overlijden won ik plotseling een fotografiewedstrijd van Canon. Ik had ooit via Facebook een foto ingestuurd met het idee dat ik toch niks zou winnen." De prijs: twee dagen op pad met Bart Heemskerk, een van de grootste concertfotografen in Nederland. Out of nowhere viel alles op zijn plek. En dat dat juist in zo'n bizarre periode gebeurde, vind ik wel heel bijzonder""
Vanaf dat moment gaat ook hier in de regio het balletje rollen. Zo werd Lotte al snel via sociale media benaderd om foto's te maken tijdens bijvoorbeeld dance events. Daarnaast trekt ze de stoute schoenen aan en vraagt Gebouw-T of ze eens mag fotograferen tijdens een optreden. "Dat mocht, en al vrij snel zat ik in het vaste fotografenteam van het poppodium. Grappig als ik terugdenk aan hoe dat toen allemaal gegaan is."

Audrey Tulkens
Meer berichten