Adrie en Tonnie Standers, beide vrijwilligers van betekenis in Bergen op Zoom. foto:Marjan Stolk
Adrie en Tonnie Standers, beide vrijwilligers van betekenis in Bergen op Zoom. foto:Marjan Stolk (Foto: MARJAN STOLK)

Adrie Stander schrijft 'Mijn verhaal'

Adrie Stander werd in 1948 geboren in de Jacob Obrechtstraat op nummer 18. "Niemand kent deze straat nog", zegt Adrie, "want met de aanleg van het J.F. Kennedy Viaduct veranderde de naam van de straat naar Generaal Spoorstraat, die nog altijd zo heet."

Door Marjan Stolk

BERGEN OP ZOOM - In zijn jeugd heeft Adrie nooit kunnen vermoeden hoe turbulent zijn leven zou gaan verlopen. Een levensloop die hij heeft opgeschreven in het boekje 'Mijn verhaal' dat sinds vorige week bij boekhandel Van der Kreek en bij Primera verkrijgbaar is.

"Ik hield vroeger niet zo van leren", vertelt Adrie, "toen ik vijftien was wilde ik van school af. Ik ben gaan werken bij elektrobedrijf De Nettenbouw in Amersfoort en heb daar mijn diploma 'zwakstroom/sterkstroom' gehaald." Het leek Adrie voor de wind te gaan totdat er zich rond zijn twintigste verjaardag gezondheidsklachten gingen voordoen. Na veel onderzoek bleek Adrie Multiple Sclerose te hebben en op zijn tweeëntwintigste kwam hij afgekeurd thuis te zitten.

In eerste instantie zocht Adrie afleiding in zijn grote hobby: het houden van duiven. Maar al snel wilde hij nog een andere invulling geven aan zijn leven en hij ging zich toeleggen op het organiseren van allerlei activiteiten ten bate van diverse goede doelen. Het Beatrixfonds, Villa Pardoes, het Sophia Kinderziekenhuis zijn een greep uit het grote aantal instanties waar Adrie regelmatig donaties voor inzamelde.

Vaak was dat in de vorm van geld maar het Sophia Kinderziekenhuis gaf de voorkeur aan speelgoed. "Ze hadden daar een schatkamer die wij hielpen vullen met speelgoed", herinnert Adrie zich. "Ieder kind dat een vervelend onderzoek moest ondergaan mocht na afloop iets uit de schatkamer kiezen. Het was een prachtig doel om aan mee te werken!"

Een andere mooie herinnering van Adrie is de nominatie met zijn stichting 'Vuist tegen spierziekte' voor 'Het Gouden Kroontje', een onderscheiding die wordt uitgereikt door het Beatrixfonds. Hoewel hij niet won blijft de ontmoeting met de voormalige koningin Beatrix een onvergetelijke belevenis.
Ondanks het feit dat Adrie in 1992 ook nog werd getroffen door blaaskanker, met als gevolg een zware operatie, en zijn vrouw Tonnie in 2008 lange tijd moest revalideren na een herseninfarct heeft dit unieke echtpaar de handdoek nooit in de ring gegooid. Van 2009 tot en met 2015 waren zij onder meer de drijvende kracht achter de scootmobieldriedaagse. "In de loop der jaren heb ik, mede door mijn ziekte heel veel verschillende dingen mogen doen en allerlei mensen mogen ontmoeten. Soms denk ik wel eens dat ik een pechvogel ben maar ook een enorme bofkont!"
Adrie had nog een grote wens. "Ik wilde het verhaal van mijn leven opschrijven en zo iets tastbaars achterlaten. Met het verschijnen van dit boekje is die wens in vervulling gegaan, met dank aan Paul Asselbergs en Erik Elich die mij hierbij hebben geholpen."

Marjan Stolk
Meer berichten