Het thema van de wagen is 'Gevlucht uit het kamp Vught'. "We kunnen de wagen in zijn geheel in deze tent bouwen. De tent is 25 meter lang, 8,5 meter breed, 7,5 meter hoog én stormvast."
Het thema van de wagen is 'Gevlucht uit het kamp Vught'. "We kunnen de wagen in zijn geheel in deze tent bouwen. De tent is 25 meter lang, 8,5 meter breed, 7,5 meter hoog én stormvast." (Foto: )

Bouwtenten Brabantsedag stormvast

"Het wordt een winderige zaterdag. In de ochtend neemt de wind verder toe naar vrij krachtig tot krachtig boven land en in de loop van de middag hard tot stormachtig." Zo luidde het weerbericht van zaterdag 10 augustus. Precies die dag stond een bezoek aan de vriendenkring Ietskes Schif in Heeze gepland.

Door Eric Elich

HEEZE - Johan van Heeswijck, voorzitter van vriendenkring Ietskes Schif, is bezig een groot figuur in prikkeldraad te zetten voor de Brabantsedag op 25 augustus. Het thema van de wagen is 'Gevlucht uit het kamp Vught'. "We kunnen de wagen in zijn geheel in deze tent bouwen. De tent is 25 meter lang, 8,5 meter breed, 7,5 meter hoog én stormvast."

Drie jaar geleden tilde een apocalyptische storm de bouwtent op waarna de tent als luciferhoutjes werd neergekwakt. "Dat was een behoorlijke schade. Het zeil bleef redelijk intact, maar de buizen van de tent waren volledig doorgeknakt."

Weersomstandigheden veranderen, het weer wordt extremer. Daar moeten de vriendenkringen rekening mee houden. "Achteraf hadden we wit zeil moeten nemen, blauw zeil houdt de warmte vast. En je ziet de wagen beter. Met 30 graden wil je hier liever niet zijn."

Toch zijn er tijdens de rondgang langs verschillende tenten genoeg tochtgaten te ontdekken. Sommige onderkomens kun je amper tent noemen. Het zijn stellages met een overkapping. Vriendenclub van Gaal heeft 21 jaar in de open lucht gebouwd.

Achtertuin

Coördinator thema Michiel Merks gaat 65 jaar terug. Ooit is het begonnen bij iemand in de achtertuin. Dat is uitgegroeid tot een complete bouwplaats. "Op 1 juni starten we met de bouw van het tentenkamp. We krijgen een vergunning om 3 maanden op dit terrein te mogen staan. De betonfundering markeert onze plaats."

Daar heeft de gemeente Heeze-Leende voor gezorgd. "Voor de veiligheid. Al had het bouwen op de ondergrond van het rulle zand ook wel wát. Essent voorziet ons van stroom. De schakelkasten delen we met de buren: Vriendenkring De Rijten. We hebben een goede verstandhouding met elkaar. Dat was vroeger wel anders, toen alles nog achter gesloten zeilen plaatsvond."

Inmiddels staat Ietskes Schif hier al een paar jaar. Voor hoe lang nog is niet te zeggen. De bestemming van de grond is onduidelijk en er zijn klachten van omwonenden.

Dan is het misschien tijd om na te denken aan vaste bouwhallen of bouwketen zoals in Bergen op Zoom. Daar moeten de vriendkringen niet aan denken. "Dat zullen de meesten niet accepteren, het bouwen in een tent heeft zijn charme", zegt Michiel. Inclusief windvlagen die het zeil vacuüm tegen steigerbuizen persen.

Brabantsedag

De themacommissie van de stichting van de Brabantsedag voor het thema gekozen 'Wat beweegt Brabanders?'. 'Wat beweegt Brabanders?' kan op allerlei manieren worden beantwoord. Waarom willen mensen ergens anders heen, vluchtend, ontsnappend, verjagend, op zoek naar een beter leven, om iets te leren of met eigen ogen te zien, of om andere beweegredenen? In Heeze zijn 2.500 mensen bij de parade betrokken. Voorafgaand aan de theaterparade biedt de Brabantsedag cabaret, kunst, toneel, straattheater en muziek. De Brabantse dag kent 3 criteria: Thematisch: Overdracht van het onderwerp (inhoud), Artistiek/technische uitvoering en Spel: Theatrale en muzikale kwaliteit.

Ietskes Schif

Ietskes Schif heeft een ontwerperscollectief dat na de bekendmaking van het algemene thema in november aan de slag gaat. Het ontwerp wordt ter goedkeuring aan de stichting van de Brabantsedag overlegd. Om doublures van ideeën te voorkomen, wordt er geloot.

Audrey Tulkens
Meer berichten