Foto: Irma van Schaijk

Verkeerscontrole

De scholen zijn weer begonnen. Gezellig! Lekker met z'n drieën naast elkaar op de fiets naar school of weer naar huis. Of op je eentje fietsen, met oordoppen in en genieten van lekkere harde d(r)euntjes. Vroeger moesten we uit onze doppen kijken, tegenwoordig stoppen ze die doppen gewoon in d'r oren. Tot voor kort mocht je op de fiets ook gezellig appen met je vriendje of vriendinnetje. 'Ik app je lief', appen ze dan, maar dat mag nu niet meer. Als de politie je ziet appen, dan ben je de sigaar. Dat kost maar liefst 95 euro. Dan kunnen ze nog even appen: "Schat, ik app effe gin sent te makke."

Als de politie er nog voldoende tijd voor heeft, dan gaan ze ook de fietsen en bromfietsen nog verder controleren. Ook dat lijkt me geen overbodige luxe. Er wordt dan bekeurd op rijden zonder licht, is de brommer opgevoerd, het fietsen met z'n drieën naast elkaar enzovoorts.

Fiets 'm derin

Laatst werd ons buurjongetje door de politie aangehouden. Aan zijn fiets mankeerde van alles. De agent zei: "Hé, er zit geen licht op je fiets, je hebt niet eens een dynamo en waar is je bel? Dat is gevaarlijk om zo te rijden. Dat gaat je geld kosten." Het manneke was flink geschrokken en zei: "Hoeveel gaat dat kosten mijnheer?" "Twintig euro", zei de agent. "Oh, dat valt mee", zei het ventje, "maar wanneer is tie dan klaar?" De agent kon er niet om lachen. Even later hield de agent een andere fietser aan en zei: "Hé jongen, je remmen deugen niet en waar is je witte achterspatbord?" De jongen lachte de agent hard uit, maar dat kon de agent niet waarderen en zei: "Ja, lach maar, ik zie ook dat je licht het niet doet, dus dat gaat je nog meer geld kosten." De jongen begon nóg harder te lachen, dit tot grote ergernis van de agent. Die zei: "Wat sta je nou stom te lachen, man?" "Nou", zei de jongen, "ik moet zo lachen. Dadelijk komt mijn zusje hier voorbij, en die heeft helemáál geen fiets."

Joli Deitz
Meer berichten