Het is zo'n 35 graden en de mussen vallen van het dak, maar Rick en Stefan gingen zelfs met het tropische weer van laatst vissen.
Het is zo'n 35 graden en de mussen vallen van het dak, maar Rick en Stefan gingen zelfs met het tropische weer van laatst vissen. (Foto: )

Rick en Stefan gooien hengel uit

Zie je op een woensdag twee jonge gasten aan het water zitten vissen? Dan is de kans groot dat je Rick (21) en Stefan (30) hebt gespot. Zelfs op zo'n beetje de heetste dag van het jaar zitten de jongens aan het water. De vrienden en collega's van elkaar komen iedere woensdag samen met hengels én goede zin.

Door Emilie Klasen

BERGEN OP ZOOM - Het is zo'n 35 graden en de mussen vallen van het dak, maar Rick en Stefan gingen zelfs met het tropische weer van laatst vissen. We ontmoeten de twee aan de Kaai. De stoeltjes zijn uitgeklapt en de koffers met visspullen zoals haakjes en voer staan klaar. Maar dit is niet hun vaste visspot. Zo komen ze op meerdere plekken in Bergen op Zoom, bijvoorbeeld op de Bergse Plaat of in het park. En willen ze grotere jongens vangen, dan maken ze soms een uitstapje naar Bosbad Hoeven.

Om het vissen spannend te houden, houden de jongens elke week een kleine wedstrijd. Stefan: "Zo kijken we wie de meeste, langste of zwaarste vissen vangt. Ik moet wel zeggen dat ik deze wedstrijdjes niet zo vaak win." Al gaat het deze middag bijzonder goed bij Stefan. Zo heeft hij al een derde vangst in ongeveer een uurtje tijd. Alle vissen die ze vangen, worden wel weer netjes teruggegooid in het water. En krijgt de uiteindelijke winnaar van de wedstrijd nog iets? Stefan: "Misschien dat we aan het einde van het seizoen een kleine beker en een flesje wijn halen."

Rick: "Ik kreeg ongeveer acht jaar geleden een hengel voor mijn verjaardag. Dat wilde ik graag. Vanaf toen ben ik met mijn vader gaan vissen. Dat vond ik zo leuk dat ik eigenlijk iedere dag wel wilde." Naarmate hij ouder wordt en uiteindelijk meer gaat verdienen met zijn werk, komt er ook meer visgerei binnen. "Ik heb al wel een kapitaal uitgegeven aan visspullen. Mijn schuur is een viswinkeltje geworden", grapt Rick.

En hoe is Stefan bij deze sport gekomen? "Mijn buurjongens, met wie ik vroeger veel buiten speelde, deden het. Dus heb ik rond mijn twaalfde een goedkope uitklaphengel gehaald. Langzaamaan ben ik toen meer spullen gaan kopen. Eind middelbare school was ik er opeens helemaal klaar mee, ik had het geduld er niet meer voor. Toen heb ik alles wat ik had verkocht. Door Rick ben ik eigenlijk weer begonnen met vissen. Houd ik het dit jaar vol, dan ga ik toch weer spullen aanschaffen. Tot nu toe kan ik gelukkig veel hem lenen."

En wat is nu het leukste aan vissen? "Niks moet, je kan gewoon tot rust komen. Omdat we vrienden en collega's zijn, hebben we ook genoeg onderwerpen om te bespreken. Wel vind ik het zelf fijn als er een beetje actie is. Rick kan bijvoorbeeld heel lang zitten zonder iets vangen. Maar als ik na ruim twee uur nog niks gevangen heb, dan ben ik ook wel klaar met de rust", lacht Stefan.

Audrey Tulkens
Meer berichten