Foto:

Oeuvre Lucie van Dam van Isselt bijeen op website

Het oeuvre van (bloem-)stillevenschilderes Lucie van Dam van Isselt is door haar achterkleindochter bijeen gebracht in een website. Drie jaar heeft zij hieraan gewerkt. Lucie van Dam van Isselt (1871 - 1949) is geboren en begraven in Bergen op Zoom.

BERGEN OP ZOOM - "Ze was een bescheiden vrouw, een groots kunstenaar en ze móest schilderen, evenals ademhalen en zich voeden. Ze kon er niet buiten: ze leefde niet, maar schilderde."

Lucie's oeuvre is omvangrijk. Ze maakte veel olieverfschilderijen, maar ook aquarellen, tekeningen en etsen. Haar vele wit- en grijstinten bepalen de toon in haar schilderijen. Ze exposeerde veelvuldig en haar werk werd gerecenseerd in de landelijke media. Critici prezen haar zuiverheid, smaak en verfijning.

In de Domburgse bloeiperiode aan het begin van de vorige eeuw maakte ze deel uit van de groep schilders rond Jan Toorop met onder anderen Jan Sluijters, Piet Mondriaan, Willem Vaarzon Morel, Lizzy Ansingh en Charley Toorop. Lucie was betrokken bij het overleg om te komen tot een jaarlijkse zomertentoonstelling in Domburg. Op latere leeftijd onderhield ze zich liever met schrijvers, dichters en musici. Lucie was tweemaal getrouwd: met kunstschilder en werktuigbouwkundige Evert Ekker en de kunstcriticus Albert Plasschaert.

Toonaangevende musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum hebben werk van Lucie in bezit, evenals het Gemeentemuseum in Den Haag, Teylers Museum in Haarlem en nog zo'n tien andere.

In 1986 en 1999 waren er twee solotentoonstellingen in Bergen op Zoom respectievelijk Middelburg en Domburg. Via de middelen die toen voor handen waren, werden er 200 werken opgespoord.

De onlangs gelanceerde website toont naast vele schilderijen onder meer een overzicht van de musea die werk in bezit hebben, de tientallen tentoonstellingen met werk van Lucie, een selectie (kranten-) artikelen met recensies en haar biografie.

Audrey Tulkens
Meer berichten