Er wordt fanatiek gestreden bij het 'ringsteken'. Kinderen dragen een petje met de kleur van hun groep. Op dit petje staat ook hun voornaam. foto: Marjan Stolk
Er wordt fanatiek gestreden bij het 'ringsteken'. Kinderen dragen een petje met de kleur van hun groep. Op dit petje staat ook hun voornaam. foto: Marjan Stolk (Foto: MARJAN STOLK)

Jeugdland bij de Romeinen

'Bij de Romeinen' was dit jaar het thema van Jeugdland Hoogerheide/Woensdrecht. Van 5 tot en met 9 augustus bouwden ruim driehonderd enthousiaste basisschoolleerlingen aan een nieuw rijk voor 'Keizer Bassius'.

Door Marjan Stolk

Hoogerheide - Aquaducten, tempels en badhuizen moesten aan het eind van de week gereed zijn om 'Keizer Bassius' een waardig nieuw land te bezorgen. De organisatie ligt bij de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Woensdrecht die voor de drieëntwintigste keer zorgde voor een onvergetelijke week, vooral bedoeld voor die kinderen die door omstandigheden niet op vakantie kunnen. Financieel worden zij hierbij ondersteund door het parochiale Caritas, Herwonnen Levenskracht en de gemeente Woensdrecht. Ook lokale ondernemingen leveren op financieel en materieel gebied een bijdrage.Jeugdland wordt al jaren gehouden op scoutingterrein Kooiduin.

Het thema is ieder jaar anders maar de organisatie kent een duidelijke structuur. "De kinderen worden ingedeeld in kleurgroepen, afhankelijk van hun leeftijd", vertelt voorzitter Mirjam Geers. "Zij komen allemaal met de bus naar het terrein en wij openen iedere dag gezamenlijk en sluiten ook weer samen af. Dit jaar hadden wij 330 aanmeldingen. Natuurlijk is het onmogelijk ieder kind persoonlijk te kennen en daarom dragen zij een petje met de kleur van hun groep. Op dit petje staat ook hun voornaam. Het lijkt heel simpel maar het is de perfecte manier voor alle begeleiders om de kinderen bij hun naam aan te kunnen spreken. Dat geeft de kinderen een veilig en persoonlijk gevoel."

Ook al is Mirjam al drieëntwintig jaar actief voor Jeugdland, het enthousiasme is er niet minder om. Hetzelfde geldt voor Henk van der Helm, ook een vrijwilliger van het eerste uur. "Het is opvallend hoe weinig kinderen zijn veranderd in de loop der jaren. Soms denken we wel eens moeten we aan het concept nou niets veranderen maar de praktijk leert dat de kinderen nog altijd even enthousiast zijn over de spelvormen die toch al heel wat jaren meegaan. Wat wel veranderd is, is de techniek. Zo kan men zich tegenwoordig online inschrijven en draagt elk kind een soort pasje. Dat pasje kan worden gescand en bevat alle gegevens van een kind maar zorgt er ook voor dat ieder kind 's middags weer in de juiste bus naar huis gaat".

Verder spelen de ontwikkelingen van de laatste jaren geen grote rol. "Mobiele telefoons mogen ze niet meenemen. Verder proberen wij om de jonge leiding van soms 15 of 16 jaar aan te sturen in hoe ze met kinderen moeten omgaan. De ervaring is dat ze het leuk vinden om de hele dag bezig te zijn.

Marjan Stolk
Meer berichten