Een van de genomineerden is de maquette van het Markiezenhof, ingediend door de Lions Club Bergen op Zoom Scaldis. Het gaat hier om een maquette van het Markiezenhof voor blinden en slechtzienden.
Een van de genomineerden is de maquette van het Markiezenhof, ingediend door de Lions Club Bergen op Zoom Scaldis. Het gaat hier om een maquette van het Markiezenhof voor blinden en slechtzienden. (Foto: )

Genomineerden erfgoedprijs bekend

Gemeente Bergen op Zoom houdt dit jaar voor de vierde keer de lokale erfgoedprijs. Door het instellen van deze prijs wil de gemeente haar erfgoed breder onder de aandacht brengen en eigenaren en initiatiefnemers stimuleren om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan.

TILBURG - Er zijn zeven inzendingen binnengekomen. Het zijn hele diverse projecten. Er zijn vier inzendingen genomineerd. De projecten die genomineerd zijn voor de erfgoedprijs van de gemeente zijn: de keldertocht, de maquette van het Markiezenhof, de restauratie van de St Gertrudiskapel en het tochtportaal van de Gertrudiskerk.

Inzendingen

De overige inzendingen, die niet zijn genomineerd, zijn de nieuwe inrichting voor schuur hoeve Hildernisse, ingediend door Ro en Ad architecten, de restauratie van de gevel van het woonhuis aan Lievevrouwestraat 10/10a door L. Gabrielse en de fotomanifestatie Bergen op Zoom, bevrijding in beeld 1944-2019, ingediend door stichting Foboz.

Keldertocht

De eerste genomineerde is de Keldertocht ingediend door SBM. Dit is een stadswandeling door de kelders van het centrum van Bergen op Zoom. De adviescommissie vindt de keldertocht een zeer bijzondere stadswandeling.

Bergen op Zoom heeft ook onder de grond van alles te bieden, dat blijkt wel. De adviescommissie vindt deze stadswandeling dan ook een aanvulling voor historisch Bergen op Zoom. De jury is benieuwd hoe deze keldertocht vervolg gaat krijgen.

St. Getrudiskapel

De St. Gertrudiskapel is ook genomineerd en is ingediend door stichting tot herstel en behoud van de Sint Gertrudiskapel en Stadsfontein. Het gaat hier op het restaureren van de kapel en het opnieuw onder de aandacht brengen hiervan. De adviescommissie vindt de restauratie van deze kapel bewonderenswaardig en er is hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. De jury is ontzettend benieuwd naar de volgende stap: het trekken van bezoekers met verdere initiatieven.

Maquette

Een andere genomineerde is de maquette van het Markiezenhof, ingediend door de Lions Club Bergen op Zoom Scaldis. Het gaat hier om een maquette van het Markiezenhof voor blinden en slechtzienden.

De adviescommissie heeft dit project genomineerd omdat het op een bijzondere doelgroep is gericht, namelijk blinden en slechtzienden. De jury is benieuwd wat de volgende stap is na plaatsing en onthulling.

Tochtportaal

Het tochtportaal van de Gertrudiskerk, ingediend door Ro en Ad architecten, is ook genomineerd. Het tochtportaal staat in de ingang van de Gertrudiskerk. De adviescommissie vindt het tochtportaal van de Gertrudiskerk een prachtig staaltje architectuur. Het doel was een tochtportaal, de uitvoering is uniek en past zowel bij de huidige tijd als het verleden. Het tochtportaal staat er nu. De jury is benieuwd naar de volgende stap.

De inzenders moesten op 8 juli de jury overtuigen met een presentatie. Op vrijdag 13 september, tijdens de start van de Open Monumentendag (Kunsten in de Monumenten), wordt de winnaar bekend.

Audrey Tulkens
Meer berichten