V.l.n.r.: Johan Willems, Heinrich Popow, Kim Kempenéérs. Foto: Sonn Franken.
V.l.n.r.: Johan Willems, Heinrich Popow, Kim Kempenéérs. Foto: Sonn Franken. (Foto: Sonn Franken)

De Ottobock Benelux Running Clinic: 'Kijk eens hoe iedereen straalt'

Afgelopen weekend was het dan zover: de eerste Ottobock Running Clinic vond in Nederland plaats en wel in Vught. Onder meer Kim Kempeneers (22) uit Halsteren en Johan Willems (51) uit Woensdrecht gingen de uitdaging aan.

Door Sonn Franken

Als fabrikant van medische hulpmiddelen is Ottobock al ruim dertig jaren betrokken bij de paralympische spelen. Dan moet je denken van braces en rolstoelen tot geavanceerde elektronische arm- en beenprothesen. Al sinds 1988 verzorgen ze tijdens de Spelen technische ondersteuning. Tijdens de Europese kampioenschappen Para-Atletiek in Berlijn werd de European Running Clinic georganiseerd, waarbij Leon Emmen als enige kandidaat uit de Benelux meedeed. Deze was zo enthousiast, dat een dergelijke clinic gewoonweg naar Nederland moest komen. Dat lukte dus dit jaar in Vught.

Voor deze clinic kon iedereen in de Benelux met een beenamputatie zich aanmelden. Er kwamen dertig aanmeldingen binnen, waarvan er vijftien geselecteerd zijn. Het was belangrijk om van alle deelnemers de nodige informatie te verkrijgen. Lichaamsgewicht, de hoogte van de beenamputatie; dit soort gegevens waren noodzakelijk om te bepalen welke sportblade geschikt was. Daarbij komt dat er eventueel ook nog een sportprothese-knie nodig was om met een sportblade te kunnen rennen.

Uit de regio

Van de vijftien deelnemers kwamen er twee uit onze regio. Kim Kempeneers (22) uit Halsteren en Johan Willems (51) uit Woensdrecht gingen de uitdaging aan om zelf te ervaren wat het is om met deze blades te sporten.

Johan mist al sinds 1991 een deel van zijn been. Toevallig kwam hij vorig jaar in aanraking met sportblades in Dordrecht. "Het was een geweldige ervaring om weer op deze manier te kunnen lopen. Ik had dit al zo lang gemist." De afgelopen jaren is Johan aardig wat gewicht kwijtgeraakt. Dat maakte ook dat de prothese niet goed meer paste. "Ik zag deze mogelijkheid voorbij komen en ik zag de kans waar. Heel mooi dat ik geselecteerd ben. Ik wilde deze mogelijkheid dan ook aangrijpen om te kijken hoe ik tot een meer definitieve oplossing kan komen. Nu ik eenmaal weer geproefd heb van de mogelijkheden, wil ik deze niet meer verliezen." Deze Running Clinic is behoorlijk pittig. "Er kwam echt heel veel langs. Heinrich heeft ons behoorlijk wat verteld over ons eigen lichaam, over balans, welke spiergroepen er werken en je dus ook kunt trainen. We hebben ook al die oefeningen uitgevoerd. In Dordrecht mocht ik proeven, maar hier, ja dit is een echte clinic."

Ook Kim keek uit naar deze clinic. "Ik heb dit nog nooit gedaan. Lijkt me heel leuk, want ik wil graag weer lopen. Als voorbereiding heb ik me behoorlijk in de materie verdiept. Ik ging dan ook enthousiast dit avontuur in." De situatie van Kim is bijzonder omdat zij beide onderbenen mist. "Met deze blades kan ik veel verder lopen zonder direct moe te worden. Ik wil deze wel hebben als ik met mijn hond ga lopen. Met mijn normale prothesen ben ik al na 200 meter hartstikke moe", aldus Kim, die en passant ook even aangeeft deze clinic best pittig te vinden. "Ik voelde mijn lijf achteraf wel."

Mogelijkheden

De missie van Ottobock is nobel als ze stellen de onafhankelijkheid van mensen te willen herstellen of te vergroten, zodat deze hun doelen en dromen kunnen verwezenlijken. Zo richten zij zich ook speciaal op jongeren middels gerichte clinics. Hoe lang een sportblade meegaat bij kinderen, wordt gesteld op ruwweg twee jaren. Dit is echter met name afhankelijk van de groei in lichaamsgewicht. De groei in lengte is eigenlijk niet belangrijk. De sportblades die gebruikt werden tijdens de Running Clinic waren vooral bedoeld voor rennen en hardlopen in de breedste vorm. Dus denk aan de range tussen joggen en sprinten.

Op dit moment werkt de fabrikant hard aan de verdere ontwikkeling van sporthulpmiddelen. Zo zal de verdere doorontwikkeling van dergelijke attributen mensen met een handicap helpen steeds meer deel te nemen aan allerlei sport- en vrijetijdsactiviteiten.

En nu verder?

Tijdens het gesprek met Kim en Johan komt ook het kostenaspect naar voren. Per blade moet je toch al snel denken aan tussen de 7.000 en 10.000 euro. Gaat dit betaald worden door de gemeente, middels de WMO, of is dit een zaak voor de zorgverzekeraar? Dat antwoord is nog niet duidelijk.

Wat tijdens de clinic opvalt, is de saamhorigheid tussen de deelnemers. Bieke Liefting van Ottobock gaf aan dat het ijs al gebroken was tijdens het kennismakingsdiner op donderdagavond: "Iedereen kampt met dezelfde problemen, dus je hoeft elkaar niet meer uit te leggen waar je allemaal tegen aan loopt. De klik was er dan ook direct." Iets dat ook door Kim en Johan aangegeven wordt: "Je hebt eigenlijk allemaal hetzelfde, en je wilt ook allemaal hetzelfde: de vrijheid om te rennen en weer dingen te ondernemen." Beiden hebben het ook direct over nieuwe energie. Of zoals Johan het verwoordt: "Dat je weer meer kunt ondernemen, actief dingen kunt doen; het geeft je nieuwe energie in je leven."

Bieke ziet alles met een grote glimlach aan: "Kijk nu toch hoe iedereen straalt. Al die lachende gezichten. Iedereen is zo positief, en wij ook eigenlijk. Het is fantastisch om dit te mogen organiseren. En dan het idee dat je een stukje bijdraagt aan het levensgeluk van deze mensen, daar doe je het voor."

En inderdaad, als je even later ziet hoe de groep een potje gaat voetballen, dan krijg je vanzelf ook een grote glimlach op je snoet. Voor deze groep deelnemers zou deze clinic wel eens een nieuw begin van hun leven kunnen zijn.

Meer berichten