Deze replica is in tegenstelling tot het origineel niet opgetrokken uit gietijzer, (40 ton), maar uit lichter plaatstaal (4 ton). foto: Dick Vermaas
Deze replica is in tegenstelling tot het origineel niet opgetrokken uit gietijzer, (40 ton), maar uit lichter plaatstaal (4 ton). foto: Dick Vermaas (Foto: )

Canadese Shermantank

Vrijwilligers van stichting De Vierschaar uit Bergen op Zoom presenteerden op 26 juni een replica van de middelzware Sherman-tank die op 27 oktober 1944, de lokale Bevrijdingsdag na de Tweede Wereldoorlog, als onderdeel van het Canadese South Alberta-regiment de Grote Markt van Bergen op Zoom opreed.

BERGEN OP ZOOM - Er is maanden gewerkt aan deze niet van echt te onderscheiden tank. Daarbij is gebruik gemaakt van originele bouwtekeningen, een klein schaalmodel van eenzelfde soort tank en de hulp van een Canadese vrijwilliger. Deze replica is in tegenstelling tot het origineel niet opgetrokken uit gietijzer, (40 ton), maar uit lichter plaatstaal (4 ton). Dat maakt het mogelijk om deze tank via een hydraulische aandrijving in te zetten bij het bevrijdingsdefilé op zaterdag 26 oktober in Bergen op Zoom en van 17 tot en met 27 oktober bij het openluchtspektakel Supersum.
Supersum gaat over de laatste bange dagen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Bergen op Zoom. De emoties in de toen door de Duitsers bezette stad laaiden hoog op. De geallieerde troepen vochten in Zeeland en West-Brabant de Slag om de Schelde uit. In een poging om de Duitsers te verjagen van de oevers van de Westerschelde, waardoor vanaf de Noordzee een vrije doorvaart naar de Antwerpse haven mogelijk werd. Dat was van essentieel belang voor de bevoorrading van de geallieerde troepen in hun opmars vanuit Normandië naar het noorden en oosten. De lange en kwetsbare aanvoerlijnen voor voedsel, wapens en transportmiddelen vanuit Normandië naar de frontlijn in Noord-België en ons land bemoeilijkten de voortgang.
De Duitsers verzetten zich in Zeeland en op de Brabantse Wal heftig tegen dit offensief door Canadese, Poolse en Engelse eenheden. Vandaar de angst onder bestuurders en bewoners van Bergen op Zoom dat de historische binnenstad, net als delen van de huidige gemeente Woensdrecht, in puin zou worden geschoten.

Supersum

Supersum is een oorlogsdrama over liefde, verraad, twijfel en hoop bij bewoners, bestuurders en bezetters. En over de emotionele en soms letterlijke strijd die ieder voor zich, ook onderling, uitvocht.

Aan Supersum doet een cast mee van 140 spelers. Die zet met steun van 50 mannen en vrouwen achter de schermen een zinderend oorlogsepos neer op het podium van vestingwerk De Waterschans.
Met behulp van special effects en een apart decor opgebouwd uit koffers spelen die tussen 17 en 27 oktober negen voorstellingen van 2 uur.
Kijk voor meer info op vierschaar.nl.

Gesneuvelden

Op de twee erevelden in Bergen op Zoom liggen meer dan 2000 gesneuvelde Canadese en Engelse geallieerden begraven. Hun offers voor onze vrijheid worden ook dit jaar in het kader van 75 jaar bevrijding met het nodige ceremonieel herdacht.Audrey Tulkens
Meer berichten