Promotiefoto Helpmates. Meer informatie op www.jitterbugstent.nl.
Promotiefoto Helpmates. Meer informatie op www.jitterbugstent.nl. (Foto: onbekend)

Laurel en Hardy herleven in de Blokstallen

Op vrijdagavond 10 juni is er de tweede Laurel en Hardy filmavond bij Stichting Facilitair Bedrijf te vinden in de Blokstallen op nummer drie. De Bergse Laurel en Hardy club, de Jitterbugs Tent, is weer terug op de plek waar zij ooit begonnen zijn in de jaren negentig.

Volgens traditie worden er tenminste drie films van Laurel en Hardy vertoond, de eerste een silent uit 1928.

In Flying Elephants bevinden wij ons in het stenentijdperk. Koning Ferdinand heeft besloten dat alle mannen tussen de 13 en 95 binnen de komende 24 uur moeten trouwen. Doen ze dat niet dan worden ze verbannen of krijgen ze de doodstraf. Of allebei. “Mighty Giant” (Oliver Hardy) is zeer zeker van zichzelf en denkt binnen vijf minuten, vijf vrouwen te kunnen krijgen. Maar zo zeker blijft hij niet.

We maken kennis met “Little Twinkle Star” (Stan Laurel). Hij wordt verliefd op “Blushing Rose”. Zij is de dochter van Saxaphonus (James Finlayson). Saxaphonus vindt dat Twinkle zich eerst moet bewijzen, voordat hij mag trouwen met zijn dochter. Ondertussen is Mighty Giant bezig om de kiespijn van Saxaphonus te verhelpen.

Vervolgens een van hun beste talkies, Helpmates uit 1932. Daarin wordt Ollie wakker met een flinke kater. Meneer heeft in afwezigheid van zijn vrouw thuis een wild feest gegeven. Het huis is compleet uitgewoond na het feest. Lege flessen drank, smeulende sigaretten en nog meer vuiligheid. Als er een telegram bezorgd wordt, moet Ollie alle beentjes bij zetten, want mevrouw Hardy komt vandaag thuis! Om alles af te kunnen krijgen besluit hij hulp in te roepen van Stan, die altijd trouw komt opdraven als zijn vriend in de penarie zit. Of het huis daarop schoner zal worden is nog de vraag.

Bonnie Scotland uit 1935 is de hoofdfilm van deze avond. Stanley McLaurel en Oliver Hardy zijn een week voor vrijlating uit de gevangenis ontsnapt omdat Stan een erfenis zal krijgen van zijn grootvader. Zij willen hun geluk eens niet mislopen en reizen met een schip met vee naar Schotland. Stan zijn legendarische grootvader laat Stan zijn doedelzak na en een snuifdoos.

Platzak moeten zij verder. Als Oliver ook nog zijn laatste broek verliest moeten zij naar een kleermaker. Wanneer zij afgaan op reclame voor gratis kleding, beseffen ze niet dat ze zich hebben ingeschreven voor het leger…

De filmavond begint rond 20.00 en zal eindigen tegen middernacht. De entree is 3 euro voor leden, 4 euro voor wie een kaartje reserveert en anders 5 euro aan de deur. Meer informatie op de website.

Meer berichten