Foto: Dick Vermaas Fotografie

Grijze container

U kent hem wel hè, ondanks zijn vrij onopvallende kleur: De grijze container. Eén kleur grijs, geen vijftig tinten. Gelukkig hebben ook nog de blauwe en de groene container. Dat fleurt de achtertuin bij veel mensen nog een beetje op. We gebruiken ze allemaal in het belang van een beter milieu. Er valt met die containers echt niet te spotten, alhoewel, nog niet zolang geleden zijn er in de Waddenzee heel veel containers gespot. Naast de drie genoemde soorten containers zien we in vele woonwijken ook nog klerenbakken, plasticbakken en glasbakken staan.

We zitten dus gebakken. Nee, hier moet ik geen grap over maken, alhoewel er best wel leuke bakken tussen staan. Nu las ik onlangs, dat de glasbakken wat worden aangepast. Groene en bruine flessen mogen voortaan in hetzelfde gat gegooid worden, want dat kleurverschil schijnt voor de verdere verwerking van het glas weinig uit te maken.

De 'witte' doorschijnende flessen behouden wél hun eigen gat in de glasbak, dus we moeten de boel niet gaan flessen. Als u mijn verhaal goed gelezen hebt, dan weet u nu, dat er nog één gat overblijft. Precies, en in dat gat mogen we voortaan een blik werpen, zelfs meer dan 1.

Een blik werpen

Blikken, daar barsten we van. Veel automobilisten gooien die blikken zonder te blozen uit de auto, en dan meestal als ze voor een stoplicht staan te wachten. Ik word daar altijd heel boos om, maar ja… wie ben ik? We gaan blikken nu apart verzamelen, want dat scheelt weer ruimte in de grijze container en... dan hoeft die voortaan maar eens in de maand buitengezet te worden en dat scheelt ons dus ook weer geld. Is de grijze container terminaal? Er blijft met name voor ouderen en voor mensen die slecht ter been zijn nog wel één probleem over. Er schijnen te weinig (ondergrondse) papiercontainers in de stad te zijn en dat is lastig, want veel ouderen zitten met vooral oud papier omhoog. De gemeente en Saver hoeven dat papier niet allemaal te lezen, maar ze moeten er wél naar kijken. Hopelijk hebben zij een vooruitziende blik.

Audrey Tulkens
Meer berichten