Het 1-jarig bestaan is gevierd. Voor bezoekers en Taalvrijwilligers van het To-Taalhuis stond koffie, thee en gebak klaar.
Het 1-jarig bestaan is gevierd. Voor bezoekers en Taalvrijwilligers van het To-Taalhuis stond koffie, thee en gebak klaar. (Foto: )

To-Taalhuis Woensdrecht 1 jaar

Het To-Taalhuis werd één jaar geleden geopend. Het was een druk en spannend jaar van pionieren, investeren in contacten, dingen uitproberen en vooral doorgaan. En met succes: samen met onder andere netwerkpartners, basisscholen, Taalvrijwilligers en gemeente is stap voor stap verder gebouwd aan het To-Taalhuis.

WOENSDRECHT - Het laagdrempelige, gemoedelijke karakter van het To-Taalhuis is een bewuste keuze. Mensen moeten er graag binnenstappen en zich er thuis voelen. Bezoekers van het To-Taalhuis komen met allerlei vragen. Vragen om de grammatica te verfijnen, het spreken te verbeteren, het werken met de tablet of laptop onder de knie te krijgen, het kunnen WhatsAppen met kleinkinderen, het beter begrijpen van moeilijke woorden van een cursus op het werk enzovoort.

Ook nieuwe vrijwilligers worden regelmatig ontvangen tijdens de inloop op donderdagochtend. Zij bieden hun tijd aan om anderen te helpen tijdens Taaloefenmomenten, bij de Taalklas of bijvoorbeeld bij digitale vragen.

Elke vraag die in het To-Taalhuis wordt gesteld, wordt samen met de vragensteller goed bekeken om te zien welk manier van leren, welke materialen en/of welke taalaanbieder of vrijwilliger daar het beste bij past. Hierbij draait het om het verbeteren van lezen, schrijven, spreken of computeren, maar ervaring leert dat het sociale aspect net zo belangrijk is.

Het 1-jarig bestaan is gevierd. Voor bezoekers en Taalvrijwilligers van het To-Taalhuis stond koffie, thee en gebak klaar. Daarbij schoven ook de 'leerlingen' van de taalklas van meester Pierre tijdens de pauze aan.

Taalpartners van het To-Taalhuis kregen ter ere van de eerste verjaardag een workshop van Ana del Barrio aangeboden over gelijkwaardigheid en betrokkenheid in gesprekken. De workshop werd geopend door gemeentesecretaris Annette Baart. Zij sprak mooie woorden over het geven van kansen aan iedereen die de Nederlandse taal of digi-taal wil leren of wil verbeteren, en over de resultaten die het To-Taalhuis reeds heeft geboekt.

Vanaf de eerste openingsdag van het To-Taalhuis wisten inwoners van de gemeente Woensdrecht de weg te vinden. Iedereen die de Nederlandse taal of digi-taal wil verbeteren is welkom in het To-Taalhuis: elke donderdagochtend tijdens de schoolweken tussen 10.00 en 11.30 uur aan de Kromstraat 4 (BWI). Lukt dat niet, dan is een gesprek op een ander moment of aan de eigen keukentafel thuis ook altijd mogelijk: telefoon 0636030852 of info@to-taalhuis.nl.

Audrey Tulkens
Meer berichten