In Paestum in Zuid-Italië staan adembenemende restanten van drie Griekse tempels.
In Paestum in Zuid-Italië staan adembenemende restanten van drie Griekse tempels. (Foto: Ward Warmoeskerken)

Drie lezingen over Zuid-Italië in de bibliotheek

Classicus Ward Warmoeskerken verzorgt komende weken een drietal lezingen over Zuid-Italië. Aanstaande maandag 13 mei spreekt hij over de ondergang van Pompeii, de week erop over Grieken in Zuid-Italië en in de laatste lezing behandelt hij Klassiek Sicilië. De lezingen vinden steeds plaats op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek van Bergen op Zoom.

Op 24 augustus 79 na Christus barstte de Vesuvius uit, waardoor Pompeii onder een dikke laag as kwam te liggen. Sinds de eerste opgravingen in de 18eeeuw spreekt de Romeinse stad tot de verbeelding. De stad leert ons dankzij de vulkaanuitbarsting veel over het dagelijks leven van de Romeinen. Tijdens de lezing op 13 mei zal ook stilgestaan worden bij andere opgravingen in de Baai van Napels zoals Herculaneum en Oplontis.

De tweede lezing op 20 mei gaat over de kolonies die de Grieken vanaf de 8eeeuw voor Christus in Zuid-Italië stichtten. Historische bronnen en archeologische opgravingen tonen ons de rijkdom die de Grieken in de kustgebieden van Zuid-Italië hebben nagelaten. Uiteraard wordt uitgebreid ingegaan op de adembenemende tempels van Paestum.

De laatste lezing op 27 mei richt de aandacht op het klassieke karakter van Sicilië. Dit eiland heeft door de eeuwen heen heel wat culturele invloeden ervaren door de verschillende overheersers. Griekse architectuur en beeldhouwkunst, maar zeker ook Romeinse mozaïeken worden behandeld in een breder perspectief.

De drie lezingen over Zuid-Italië zijn als samenhangend drietal te volgen, maar het is ook mogelijk de lezingen afzonderlijk te bezoeken. Meer informatie en inschrijving via www.wardwarmoeskerken.nl.

Meer berichten