Foto: Raymond van Olphen

Eerste Nederlandse theaterversie Casablanca in De Maagd

Casablanca is een echte Hollywood-klassieker. 75 jaar na de bevrijding is dit romantische drama uit de tweede wereldoorlog nog altijd actueel. De wereldberoemde rollen Humphrey Bogart en Ingrid Bergman zijn nu in handen van Stefan Rokebrand en Jamie Grant. Ze delen het podium met een topcast voor een fonkelnieuwe theaterversie met live muziek die overal lovende reacties krijgt. Casablanca komt op 21 mei 20.00 uur naar De Maagd, Bergen op Zoom.

Hoe ervaren de nieuwe hoofdrolspelers deze eerste Nederlandse theaterversie zelf? Stefan: "Als ik anderen vertel dat ik in Casablanca speel, dan vinden ze dat één van de beste films aller tijden. En we treden wel in de voetsporen van Humphrey Bogart en Ingrid Bergman. Dat is heel eervol." Jamie, lachend: "En dat maakte het meteen ook spannend, juist omdat het zo'n grote film is." Casablanca is een prachtig romantisch verhaal, bijna een heldenepos. Het stuk gaat ook over het maken van keuzes. Stefan: "Klopt. Casablanca gaat over twee geliefden, verzetshelden, die elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog uit het oog verliezen en elkaar later weer terugzien." Jamie: "Zeker aan het einde kiest Ilsa voor de liefde, het grotere wereldbeeld, de verzetsheld, of doet ze dat niet? Kies je de goede of de slechte kant, en wat is dat dan?"

Stefan vult aan: "Het was destijds een film in zwart-wit, letterlijk en figuurlijk, maar nu is het grijze gebied tussen zwart en wit veel belangrijker." Jamie: "Er staat in Casablanca veel meer op het spel - het gaat niet alleen over de leventjes van Rick en Ilsa en over hun zielepijn. Dit verhaal staat in de context van een wereld in beweging. Een samenleving waarin tegenstellingen op scherp worden gezet. En daar maakt onze opvoering een mooie parallel met het leven van vandaag. Ook nu lijken de standpunten steeds meer op scherp te staan. Op een andere manier dan in de jaren vijftig, maar het gebeurt wel. Daardoor heeft Casablanca nog steeds veel zeggenschap."

In de film speelt muziek een belangrijke rol, vooral in de persoon van de pianist Sam. De live muziek in de voorstelling is gecomponeerd door Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker. Stefan: "Het voegt een extra gevoelslaag toe. Je luistert anders naar liedjes dan naar gesproken tekst. De mooie en overweldigende muziek helpt om de juiste sfeer neer te zetten. Je begrijpt hiermee beter waar en wanneer iets zich afspeelt. De live gespeelde Marokkaanse muziek bijvoorbeeld geeft een duidelijke kleur aan bepaalde scènes. Zo word je helemaal meegesleept in het verhaal. Ik ben tevreden als we mensen kunnen laten zien en voelen dat er altijd meerdere kanten aan een verhaal zitten. Muziek helpt om dat gevoel te versterken."

Casablanca kreeg al vijf sterren van de pers en is volgens Jacques d'Ancona (Dagblad van het Noorden): "onzegbaar mooi .. een voorstelling met allure en lef. Deze nieuwe productie is geschreven door de veelgeprezen theaterauteur Jibbe Willems. De regie is in handen van Madeleine Matzer.

Winactie

Maak kans op 2 x 2 gratis kaarten voor Casablanca in De Maagd! Van welke tv serie is Stefan Rokebrand bekend? Mail je antwoord naar theaterbeleving@bergenopzoom.nl De winnaars krijgen op 15 mei bericht!

Meer berichten