Foto:

Onthulling banieren Heemkundekring

"Er was eens…" Zo beginnen alle mooie sprookjes. "Er was eens een tijd, dat Steenbergen nog geen heemkundekring had", is het vervolg van de zin. En een heleboel mensen zeggen nu: "Ja, boeiend", en gaan door naar het volgende artikel. Een verkeerde reactie, want die heemkundekring is er op een zeker ogenblik wél gekomen.

In 1994 vonden een aantal mensen met hart voor de geschiedenis en cultuur van Steenbergen het hoog tijd om zo'n heemkundekring op te richten. En er de mooie naam "De Steenen Kamer" aan te verbinden. Vanaf die tijd is er een bloeiende vereniging ontstaan met momenteel rond de zestig leden, die zich verdiept in alles, wat met het verleden van Steenbergen heeft te maken. En dit ook doorgeeft aan de bewoners van Steenbergen d.m.v. lezingen, exposities, wandelingen en informatieverstrekking. En die daarvoor nooit op de voorgrond wil staan, omdat dat nu eenmaal de taak van een heemkundekring is. Maar nu willen we toch graag even, een jaartje maar, op de voorgrond staan! Want we bestaan dus 25 jaar! En dan mag je jezelf laten zien en mag je er een jaartje een feestje van maken.

Met dat feestje beginnen we vrijdag 22 maart om 14.00 uur op de Markt in Steenbergen. Daar gaan we banieren onthullen, die met de verjaardag van onze heemkundekring te maken hebben. Eigenlijk onze feestvlaggetjes! Ze worden onthuld door de wethouders Wilma Baartmans en Esther Prent en Niek van Beers vertelt, wat er allemaal op te zien is en waarom dat er nou juist op staat. Kom er even gezellig bijstaan, dan weet U wat de banieren nu weer voorstellen.

Daarna gaan we met z'n allen naar de Gummaruskerk, waar onder het genot van een aangekleed kopje koffie onze voorzitter kort vertelt over het ontstaan van onze heemkundekring en wie die mannen en vrouwen van het eerste uur nu allemaal waren. En waarom we nou eigenlijk zo'n leuke vereniging zijn; een vereniging die natuurlijk altijd nieuwe leden kan gebruiken. Maar ook een vereniging, die op zoek is naar bestuursleden, want daar is tegenwoordig bijna niet aan te komen. En stelt U zich eens voor: bestuurslid van zo'n mooie, jarige vereniging: ik zou het wel weten!

Daarmee begint voor Heemkundekring De Steenen Kamer het feestelijk jaar 2019, waarin we nog een heleboel activiteiten gaan organiseren en we voor de leden op 14 september er een echte feestdag van maken. Maar we beginnen met die prachtige banieren op de Markt, ontworpen door Dhr. Jan Flinkenflögel en mogelijk gemaakt door het Platform Kunst en Cultuur, waarmee de heemkundekring ook het programma heeft samengesteld.

Meer berichten