Foto: MARJAN STOLK

KiKaRoW te gast bij roeivereniging Aquarius

Het enthousiasme spat ervan af bij Mireille Vrijenhoek van roeivereniging Aquarius in Bergen op Zoom. We staan bij het nieuwe verenigingsgebouw aan de Calandweg gelegen bij de Binnenscheld . "Kijk, daar komt het dakterras, is de locatie niet geweldig?" Mijn oog valt op een vel papier dat op een van de ramen geplakt is. 'Uurtje over? Klus mee!' luidt de oproep.

Door Marjan Stolk

Terwijl we de boten-opslag bekijken vertelt Mireille over de, nog jonge, vereniging. "Wij zijn heel blij dat de gemeente deze prachtige locatie mogelijk heeft gemaakt maar voor de afwerking van ons verenigingsgebouw moeten we zelf de handen uit de mouwen steken. Ons ledenaantal is nog niet zo groot dus iedereen die een handje wil helpen is meer dan welkom. We kunnen zelf veel maar elektriciteit en loodgieterswerk moet toch echt door professionele mensen worden gedaan en het is lastig om daar iemand voor te vinden."

De ambities zijn groot: een dakterras, toiletgroepen met voorzieningen voor invaliden en de mogelijkheid om een hapje en een drankje aan te bieden. En natuurlijk liefst zo snel mogelijk, zeker nu de roeivereniging op 27 april KiKaRoW zal gaan ontvangen.

De stichting KiKaRoW wil dit jaar met een roeitocht van 1400 kilometer, die op 13 april start in Uithoorn en 14 weekenden achter elkaar door heel Nederland voert, een half miljoen euro ophalen. De opbrengst zal ten goede komen aan het researchproject 'Later' van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht waar op 14 juli de finish gepland staat.

Doel van het project 'Later' is om te onderzoeken hoe de genetische aanleg van het optreden van late e?ecten van kinderkanker ontdekt en behandeld kunnen worden. Want ook al hebben kinderen kanker overleefd dan betekent dat toch vaak een toekomst met gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van de bijwerkingen van alle behandelingen.

Inmiddels zitten we boven in de kantine in wording met een prachtig uitzicht. Aangeschoven zijn Piotr de Haan, traject coördinator van KiKaRoW en Rembrandt Ruudens, lid van Aquarius en een van de roeiers op 27 april. Rembrandt, zelf ex-kankerpatiënt en daardoor betrokken bij project 'Later', zal op 27 april mee roeien op het traject Middelburg-Bergen op Zoom.

"Rembrandt kon al roeien maar er zijn ook ex-kankerpatiënten in heel Nederland die het nu aan het leren zijn om aan deze mega roeitocht deel te kunnen nemen. "En leren is echt noodzakelijk want roeien is een technische sport", aldus Piotr.
Op tafel liggen de kaarten van de trajecten die geroeid gaan worden. "Je moet met veel zaken rekening houden zoals stromingen en getijden". Piotr wijst het traject van 27 april aan. "We starten in Middelburg en hebben voor de aankomst in Bergen op Zoom een tussenstop in Wemeldinge. Daar zullen we pas om 16.00 uur kunnen vertrekken omdat dan de omstandigheden om

We roepen op om de roeiers feestelijk binnen te halen te roeien het meest gunstig zijn. De aankomst bij de Burgemeester Peterssluis in Bergen op Zoom staat om ongeveer 19.00 uur gepland."

"En daar komen wij om de hoek kijken", Mireille gebaart om zich heen. "Wij hopen dat alles hier dan zo ver klaar is dat we de deelnemers goed kunnen ontvangen met eten en drinken. Verder willen we iedereen oproepen om de roeiers feestelijk binnen te halen. Het zou fantastisch zijn als het Havenkanaal dan een groot feest is! Alles wat drijft en vaart wordt uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de binnenkomst en varende muzikanten zijn dubbel welkom!"

Meer berichten