De eerste opname van ABG-TV, het huidige ZuidWest TV in Bergen op Zoom.
De eerste opname van ABG-TV, het huidige ZuidWest TV in Bergen op Zoom. (Foto: ZuidWest TV)

Uniek jubileum: 50 jaar lokale televisie

Op 17 februari 1969 vond in Bergen op Zoom de eerste (test) televisie-uitzending plaats van ABG-TV, het huidige ZuidWest TV. Met een ingehuurde camera werd, vanaf het dak van het toenmalige verpleeghuis ABG, de voorbijtrekkende carnavalsoptocht in beeld gebracht, zodat 80 bewoners de optocht vanuit hun bed konden zien op tv.

50 jaar later maken de medewerkers van ZuidWest TV zich op voor de 50ste carnaval. "De testuitzendingen waren zo'n succes dat in oktober 1969 ABG-TV opgericht werd",  aldus Maarten van den Boom, huidig directeur van de omroep, tevens zoon en neef van grondleggers Jack van den Boom en Hans Sterk. "Wij zijn uitgegroeid naar een multimediaorganisatie, maar blijven trouw aan onze oorsprong. Nog steeds brengt ZuidWest TV evenementen, en inmiddels ook nieuws, bij de mensen thuis. Vooral mensen die er niet zelf bij kunnen zijn doen we hier een plezier mee", aldus Van den Boom.

Vlak voor de uitzending van de optocht in Bergen op Zoom staat de omroep stil met een blik op het rijke Carnavals archief van de omroep. In het najaar viert de omroep , vanuit de nieuwe studio's dat ze 50 jaar televisie maakt. Later dit jaar worden alle activiteiten uitgebreid aangekondigd.

Meer berichten