Van wielershirtjes tot bontjassen en soepjurken. Het moet gek lopen als je zonder Vastenavend outfit naar buiten loopt bij Vintage Vastenavend.
Van wielershirtjes tot bontjassen en soepjurken. Het moet gek lopen als je zonder Vastenavend outfit naar buiten loopt bij Vintage Vastenavend. (Foto: )

Vintage Vastenavend opent deuren

Timo van de Kasteele

Pand van Koster in de Fortuinstraat

Haal je binnenkort je bontjas of boerenkiel van zolder. Of je stap je even binnen bij Vintage Vastenavend, de pop-up winkel in de Fortuinstraat in Bergen op Zoom. Het pand van Koster Muziek staat van voor tot achter vol met tweedehands kleding. Van lerenjassen tot soepjurken en vintage wielerjasjes zoals van Sauna Diana uit Zundert. Voor een paar euro heb je een outfit.

BERGEN OP ZOOM – De winkel gaat vanmiddag voor het eerst open. Drie dagen in de week. Van vrijdag tot en met zondag. En dat vier weken lang. Het voormalige pand van Koster Muziek staat bomvol kleding. Heel het jaar door zijn Bas en Myrte van den Broek-van Gurp op zoek naar Vastenavendspullen. "Het is een uit de hand gelopen hobby", zegt Myrte.

Van Maastricht tot vakanties in Spanje. Altijd zien ze wel iets dat geschikt is voor Vastenavend. "Is het niet voor mezelf, dan wel voor iemand anders. Vaak krijg ik de vraag: heb jij nog wat liggen. Heb ik het niet, dan ga ik op zoek. We rijden stad en land af. Van de week ben ik nog naar Limburg gereden voor een aantal kostuums."

Ruim 5000 kledingstukken

Het resultaat, ruim vijfduizend kledingstukken. Van jurken, jassen en hoeden tot, speciaal voor dit jaar, vintage koerskleding. Het hangt netjes gesorteerd in rekken. Op de ellfede van d'n ellefde ging Myrte alvast één keer open. Dat sloeg enorm aan. "Regelmatig staan er mensen aan de deur die even binnen willen kijken."

Om de prijzen hoef je het niet te laten. Een nieuwe outfit heb je rond de 15 euro. Een jurkje verwisselt voor 7,50 euro van eigenaar. Kinderkleding doet 5 euro. "Het moet betaalbaar blijven. Aan de andere kant wil je ook je hobby kunnen bekostigen." Het is een kleurrijke bedoeling. Aangekleed met maskers van de Bergse Bengels en vaandels van stichting Vastenavend.

Expositie

Verder is langs de wand een complete expositie ingericht met bijzondere verzamelstukken. Van insignes tot sleutelhangers en lucifersdoosjes. Het is een bonte mix.

Met als pronkstuk de Krab op Stap, een gelimiteerd veldteken uit 1972 van Fons Gieles, beter bekend als Prins Wannes 1. Daarvan zijn er slechts 225 gemaakt.

Achterin de winkel kan wie wil plaatsnemen op vintage meubilair van Feestrijk. Alles wat daar staat is te koop. De winkel blijft vanaf nu een maand open.

'We rijden stad en land af voor kledingstukken'

Openingstijden

De openingstijden van Vintage Vastenavend in de Fortuinstraat zijn op vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur; zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Mirthe runt de winkel samen met haar man en heeft familie en vrienden ingeschakeld voor de bezetting in de winkel.

Fortuinstraat 20

Meer berichten