Jan van Treijen en Wout Huijgens
Jan van Treijen en Wout Huijgens (Foto: Rinus van Wezel)

Zweedse huizen in Halsteren kunnen sloop nog ontlopen (video)

In Halsteren kun je de Zweedsestraat vinden en wie niet beter weet zou denken dat het om zomaar een naam gaat in een wijk met meerdere “landennamen” van diverse straten.

Maar de Zweedsestraat in Halsteren heeft de naam te danken aan een 6 tal houten woningen in blokjes van 3 x 2 onder één kap die na de watersnood van 1953 als geschenk van Zweden werden ontvangen. Veel slachtoffers van de watersnood waren hun woning kwijt geraakt en konden met de hulp van Zweden toch een dak boven hun hoofd krijgen.

De woningen werden in 1954 opgericht en ja, ze zijn dus ondertussen 65 jaar oud. Aan 4 woningen is goed te zien dat onderhoud achterstallig is. De andere 2 woningen zijn wel goed onderhouden.

Stadlander woningcorporatie is eigenaar van de woningen en wil ze het liefst alle zes slopen maar heeft begrip voor diegenen in Halsteren en Bergen op Zoom die de typische houten huizen als watersnood monument willen zien en gaf aan dat ze 4 woningen zeker wil slopen en de andere 2 die wel goed onderhouden zijn kunnen blijven staan.

Dat gaat de Heemkundige kring Halchterth in Halsteren en de dorpsraad niet ver genoeg want die willen graag dat alle 6 de huizen kunnen blijven bestaan.

Maar hoe kun je dat realiseren. Stadlander biedt een uitweg en zegt wanneer iemand het hele blok koopt dan is die de nieuwe eigenaar en kan die daarna doen wat die wil.

Nu is het de vraag is er een koper die bereid is om hierin te investeren. We spraken met Wout Huijgens en Jan van Treijen beiden aktief in de dorpsraad van Halsteren en bij de Heemkundige kring Halchterth die zich met nog enkele anderen aktief bezig houden met zoeken naar een oplossing om de Zweedse huizen te behouden als monument voor het nageslacht.

Zo is dat een van de manieren om de herinnering aan de dramatische gebeurtenissen van1 februari 1953 voor de bewoners van Halsteren levend te houden.

Meer berichten