Foto:

Musicalster en dochter op de planken

Ze was Eva Perron in de musical Evita die eind jaren '80 overal volle zalen trok (ook De Maagd twee keer uitverkocht) en nu komt Janke Dekker wederom naar Bergen op Zoom. Samen met haar dochter en zangeres Amy Egbers brengt ze Generations, een muzikaal theatercollege over musical en opera, vrijdag 15 maart 20.30 in de CKB Theaterzaal.

Door Ans Goorden

BERGEN OP ZOOM - In Generations komen twee werelden samen. Met hun schitterende stemmen zingen Janke Dekker en Amy Egbers op livemuziek herkenbaar repertoire uit de grootste musicals en opera's. En er is meer, want ze maken je (met humor) tevens deel van de overeenkomsten en verschillen tussen de muziekwerelden en die tussen henzelf als moeder en dochter.

Het had maar weinig gescheeld of Amy Egbers was, net als haar moeder Janke Dekker, afgestevend op een carrière in de musicalwereld. Al op jonge leeftijd speelde zij in Narnia de leeuw, de heks en de kleerkast, Kruistocht in spijkerbroek, Oorlogswinter en West Side Story. Maar op het Fontys Conservatorium in Tilburg koos ze voor muziektheater klassieke zang en opera. Geen musical dus.

Janke Dekker moest even slikken toen haar dochter de operakant op wilde. Maar zij begreep het wel. ''In opera kan je veel meer je persoonlijkheid leggen'', aldus Janke. ''In veel musicals liggen de types contractueel vast en zelfs de manier van zingen".

Toch laten Janke en Amy in Generations zien dat opera en musical op elkaar lijken. Leonard Bernstein, de schepper van West Side Story is ook een operacomponist. ''Het is raar',' zegt Amy. "Wanneer ik in een bepaalde omgeving vertel dat ik een operazangeres ben, krijg ik interessante vragen van mensen die tegelijkertijd wat meewarig over musical doen, terwijl er fantastische zangeressen zijn die beide genres beoefenen''. Met Generations proberen we vooroordelen weg te halen'', vult Janke aan.

Naast zang en muziek proberen moeder en dochter bij Generations de generatiekloof met ontroering en veel humor te overbruggen. Amy: ''Ik kom uit een typische theaterfamilie. Ik ging in een reiswiegje mee naar alle theaters en daar is mijn liefde voor het vak ontstaan''. Toen Amy vier was zat zij in theater Kunstmin naar haar moeder te kijken die Carmen speelde in een musicalversie van deze opera. Bij de moord op Carmen schreeuwde de kleine Amy wanhopig: ''Blijf van mijn mama af!'', waarna de hele zaal in lachen uitbarstte. ''Maar één van mijn dromen is nu om zelf Carmen te zingen'', zegt Amy, ''en hoogstwaarschijnlijk komt dat door deze vroege theaterervaring''.

Winactie

Maak kans op 2 x 2 gratis kaarten voor Generations in de CKB Theaterzaal. Geef antwoord op de vraag: 'Hoe heet de pianist die Janke en Amy begeleidt bij deze voorstelling?'. Mail je antwoord uiterlijk 17 februari naar theaterbeleving@bergenopzoom.nl. De winnaar krijgt de dag erna via de mail bericht.

Bekijk de trailer voor de voorstelling op:

www.demaagd.nl

Meer berichten