De drie West-Brabantse ijsbanen hebben stuk voor stuk een topjaar gedraaid met meer bezoekers dan andere jaren. Foto: Sonn Franken.
De drie West-Brabantse ijsbanen hebben stuk voor stuk een topjaar gedraaid met meer bezoekers dan andere jaren. Foto: Sonn Franken. (Foto: Sonn Franken)

Topjaar voor ijsbanen in de regio

Overal zijn de records gebroken. Met op alle ijsbanen meer bezoekers dan andere jaren. Bergen op Zoom, Hoogerheide en Steenbergen mogen met recht spreken van een topjaar. De organisatoren smeden nu al plannen voor komend jaar. "De kerstman in arrenslee op de Grote Markt, of de Coca Cola truck, zou dat niet mooi zijn", zegt Frank Vale van Het Bergs Winterparadijs.

Door Timo van de Kasteele

Tot het eind bleef het druk op de ijsbaan in Bergen op Zoom. Met in het laatste weekend nog volop optredens. "Het is buitengewoon verlopen", zegt organisator Frank Vale. Vooraf had hij zijn twijfels. Of Bergen wel klaar was voor een grote ijsbaan. En of de investeringen wel lonend zouden zijn. Die vraag is inmiddels beantwoord, met een kleine 15.000 bezoekers.

Nu al kijkt Vale uit naar een vervolg. Dat deze editie moet overtreffen. "Dat is wel het doel voor volgend jaar. Het moet nog groter en beter. Misschien kunnen we All You Need is Love wel naar Bergen halen. Dan zet je onze stad pas echt op de kaart. Overigens kwamen de bezoekers nu al uit heel het land. Van Utrecht tot Nijmegen." De glazen overkapping is een gouden gezet geweest, zegt Vale. "Je bent niet langer weersafhankelijk. Schaatsen kan ieder moment van de dag. Vandaar ook het recordaantal bezoekers."

Hij ziet mensen niet alleen komen voor het schaatsen. "De ijsbaan is net als de kermis een ontmoetingsplek voor jong en oud. Families kwamen hier een nieuwjaarsborrel houden. Fantastisch." Ook in Hoogerheide positieve geluiden. "We hebben nog nooit zo'n goed jaar gedraaid", zegt penningmeester Bram Beening. "Tienduizend bezoekers? Die hebben we zeker gehaald. Alleen het schoolschaatsen resulteerde al in 1.500 kinderen. Met dit jaar zelfs kinderen van over de grens en uit Zeeland." Groot was ook de belangstelling voor het fluitketelschuiven, een variant op curling en in het leven geroepen door Stichting Evenementen plein Hoogerheide, de organisator achter de ijsbaan.

Met in totaal 18 teams die in actie kwamen, met als doel zoveel mogelijk ketels bij het centrum van de cirkel te krijgen. "We haalden zelfs RTL Late Night", zegt Beening. Voor stichting IJsfestijn Steenbergen heeft de verhuizing van de Markt naar de Westdam heel goed uitgepakt, zegt Juliën van Meer. "Je hebt veel meer ruimte. Kijken we naar de toekomst, dan biedt de Westdam mogelijkheden tot uitbreiding van de ijsbaan. Op de Markt is dat lastiger." Of de baan terugkeert op de nieuwe locatie hangt van de gemeente af. In totaal heeft de Steenbergse ijsbaan 7.000 schaatsers gezien.

Meer berichten