De gele hesjes, met woordvoerster Ankie Withagen in het midden, staan voortaan iedere zaterdag op de Grote Markt.
De gele hesjes, met woordvoerster Ankie Withagen in het midden, staan voortaan iedere zaterdag op de Grote Markt. (Foto: )

Gele hesjes voortaan op Grote Markt

Voortaan staan ze iedere zaterdag op de Grote Markt in Bergen op Zoom. De gele hesjes. Een groep inwoners die vreedzaam actie voert.

Door Timo van de Kasteele

Wat de zes mensen in de gele hesjes bindt, is onvrede en wantrouwen. Ze zijn het zat. En komen in actie tegen een regering die zich volgens de hen onvoldoende bekommert om hun situatie.

'Een nieuw systeem', staat op het hesje van Ankie Withagen. Ze is één van de zes mensen die vrijdag voor het oude stadhuis op de Grote Markt in Bergen op Zoom stil protest voert. Elke actievoerder heeft zo zijn eigen redenen: de EU, Rutte, het pact van Marrekesh, de media, armoede, ontwikkelingen in de zorg en het onderwijs.

Nu ook in Bergen

Geïnspireerd door 'les gilets jaunes', de in fluorescerende hesjes getooide demonstranten in Parijs, ontstonden afgelopen weken verschillende Nederlandse varianten. Nu ook in Bergen op Zoom.

Withagen heeft veel ellende gezien. Toch ziet ze nog weinig mensen in actie komen. Terwijl ze als docent bosjes mensen met burn-out klachten heeft zien stranden. "Ons systeem werkt niet", zegt ze.

Vreedzaam

Het gaat volgens de Bergse op verschillende fronten mis. Niet alleen in het onderwijs. Ook in de zorg. Waar nauwelijks nog tijd is voor de mensen waar het echt om draait. En dan is er nog het klimaat.

"Het is tijd dat mensen wakker worden", zegt Erwin Wilkens. "Het is twaalf uur geweest. Rutte heeft dit land aan de EU verkocht. Nu het nog kan, moeten we laten zien dat we er zijn. Vreedzaam, dat wel."

Wilkens en Withagen balen van de negatieve associatie met protestvoerders uit Frankrijk. "Wij staan juist voor een positievere samenleving, waarin plek is voor iedereen. Dan doen we zonder geweld."

Wel gaan de actievoerders op de Grote Markt in gesprek met wie dat wil. Dat doen ze voortaan elke zaterdag tussen 11.00 en 14.00 uur. Meer info op Facebook: vreedzame gele hesjes Bergen op Zoom

Meer berichten