Xavier Aerden van het ZuidWestHoek College en Noa Bijl en Charissa Born van 't Ravelijn.
Xavier Aerden van het ZuidWestHoek College en Noa Bijl en Charissa Born van 't Ravelijn. (Foto: )

Leerlingen 't Ravelijn en ZuidWestHoek aan het woord

't Ravelijn in Steenbergen en het ZuidWestHoek College in Ossendrecht zijn beide scholen voor mavo en voorbereidend mbo, behorend tot de OMO Scholengroep Bergen op Zoom.

Op 't Ravelijn is, net zoals op het ZuidWestHoek College, een leerlingenraad actief. Een leerlingenraad is een groep leerlingen die zich bezig houdt met wat er in de school speelt. Twee van die leerlingen zijn Noa Bijl en Charissa Born uit 3 basis. Noa: "Ik zit in de leerlingenraad omdat ik het leuk vind om oplossingen te bedenken en om je in te zetten voor een project. Zo help je de school een stukje beter te maken en kun je trots zijn als je iets hebt bereikt." Ook Charissa is enthousiast over haar lidmaatschap aan de leerlingenraad: "Ik vind het leuk omdat je ideeën mag inbrengen en mag uitvoeren waardoor je dingen kan oplossen zodat leerlingen zich nog prettiger gaan voelen. Je hebt je doel dan bereikt."

Leerlingen in de leerlingenraad moeten over redelijk wat capaciteiten beschikken: motivatie, ideeën en denken in oplossingen. Maar het levert ze ook wat op. "Je leert samenwerken, vragen te stellen aan volwassenen en zelf plannen te maken", aldus Noa. Charissa vult verder aan: "De leerlingenraad is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Omdat je in een team werkt en afspraken met elkaar maakt, is het ook belangrijk dat je deze nakomt."

Xavier Aerden van het ZuidWestHoek College hoefde niet lang na te denken. "Ik heb voor deze school gekozen omdat ik het een hele vrolijke school vind en omdat de leraren mij meteen heel erg op mijn gemak stelden. Nu ik een aantal maanden op het ZuidWestHoek College zit ben ik nog steeds blij dat ik voor deze school gekozen heb."

Zoals alle leerlingen moest ook Xavier de eerste weken wel even wennen: "Ik vond het wel spannend, maar toen kwam ik er achter dat ik helemaal niet zenuwachtig hoefde te zijn. Mijn leukste herinnering tot nu toe is het brugklaskamp, want daar heb ik meteen iedereen leren kennen en vrienden gemaakt."

Er moet, net zoals op iedere school, ook serieus geleerd worden. Xavier is duidelijk over wat hij van de vakken vindt: "Collegetijd vind ik het leukst, want daar mag je zelf kiezen wat je doet zoals American Football spelen of leren met een drone te vliegen. Wiskunde vind ik het minst omdat het gelijk best veel werk was."

Meer berichten