Het Adriano Huis opent eind maart in de Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom. Nu wordt nog verbouwd. Foto: BN DeStem.
Het Adriano Huis opent eind maart in de Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom. Nu wordt nog verbouwd. Foto: BN DeStem. (Foto: )

Adrianohuis gaat eind maart open

Het Adrianohuis opent eind maart de deuren. Over een week start de verbouwing van de voorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Nu nog personeel werven. "Binnenkort houden we speeddate-sessies", zegt initiatiefnemer Farid El-Khassim.

Door Timo van de Kasteele

Het voormalige legergebouw op de Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom is aan de binnenkant volledig gestript. Zeven containers puin het resultaat. Initiatiefnemers Farid El-Khassim en Jelle Gillissen staan aan de vooravond van de bouw. Die start maandag over een week. De twintig appartementen krijgen een eigen woon- en slaapkamer, keuken en badkamer.

Met ruim 30 vierkante meter zijn ze riant. Een bewuste keuze, zegt Farid. "De helft was ook een optie. Financieel misschien aantrekkelijker. Maar dat is niet ons uitgangspunt. In het Adrianohuis staan de bewoners centraal." Het legergebouw bestaat uit drie woonlagen, met op elke verdieping een groep bewoners. Acht op de begane grond, acht op de eerste verdieping en vier op de tweede. Elke groep krijgt een gezamenlijke woonkamer met keuken. Waar samen wordt gekookt.

Op de eerste verdieping is een speciale ruimte ingericht waar bewoners even tot rust kunnen komen. "Met een kunstenaar zijn we nog in overleg over een goed ontwerp voor de kamer", zegt Farid. De verbouwing gebeurt zo duurzaam mogelijk. Dat betekent dat deuren, ramen en kozijnen zoveel mogelijk worden hergebruikt door De Kok Bouwgroep. Loopt alles volgens schema, dan is het werk eind maart klaar. De tussenliggende tijd gebruiken Farid en Jelle voor het werven van personeel. "We zijn op de helft", zegt Jelle. "Dat betekent dat we nog zeker vijftien man kunnen gebruiken. Op dinsdag 8 en donderdag 10 januari houden we van 19.00 tot 21.00 uur een speeddatesessie zodat we nieuw personeel kunnen ontmoeten."

Het Adrianohuis zoekt begeleiders en gedragsdeskundigen. Mensen die gewend zijn met gedragsproblematiek. Maar bovenal mensen met passie voor de zorg. Die net dat extra stapje willen maken. Farid: "In de zorg heerst veel onvrede. Dat gaan wij anders doen. Met kortere lijnen en medewerkers vastigheid te bieden. Daar is behoefte aan." De twee heren zijn ruim drie jaar bezig met het Adrianohuis. "Het is een droom die uitkomt", zegt Farid. De financiering was een lastig verhaal. Het project kost 2,2 miljoen euro. De laatste 7 ton is opgebracht via particuliere investeerders en een kerkgenootschap.

Farid en Jelle leerden elkaar kennen in de zorg. In Clinge, Zeeuws-Vlaanderen. Waar ze zagen hoe wordt omgegaan met mensen met een verstandelijke beperking. En het personeel. "Wij gaan de bewoners een thuis bieden waar ze recht op hebben." Over voldoende interesse in het Adrianohuis geen klagen. "De behoefte leeft enorm. Projecten als deze zijn er in Nederland maar heel weinig. Als we willen kunnen we zo een tweede huis starten. Dat is wel een droom voor de toekomst."

Meer berichten