Ook dit jaar hield het Roncalli een kerstdiner voor de eindexamenkandidaten van dit schooljaar.
Ook dit jaar hield het Roncalli een kerstdiner voor de eindexamenkandidaten van dit schooljaar. (Foto: Dennis van Loenhout-www.devl.nlA)

'Je docent als ober, dat is uniek gezellig...'

Gezellig samen zijn, om de onderlinge band te bevestigen en te verstevigen. Dat is, kort samengevat, de kerstgedachte en Roncalli neemt die serieus. Zo serieus dat het elk jaar een kerstdiner houdt voor haar leerlingen die in dit schooljaar examen doen. Examenkandidaten hadden op donderdagavond 20 december hun docent als ober en dat is 'uniek gezellig'.

BERGEN OP ZOOM - Eerst ontkurkt ze een fles (alcoholvrije) champagne, en nadat ze die op 'n vakkundige wijze heeft uitgeschonken, brengt conrector Annemiek van Put de friet naar de lange tafel vol leerlingen.

'Eindelijk..., aanvallen!'

"Eindelijk..., aanvallen!" roepen die. De sfeer, waarvan Roncalli zelf zegt dat die op haar school 'n dikke tien verdient, gaat tijdens het kerstdiner richting 'n vette elf. De grens tussen docenten en leerlingen vervaagt op een avond die gerust de titel 'dinershow' verdient. Er is 'n 3-gangendiner en er zijn zang en dans, en optredens van de eigen drama-leerlingen. ,,Zo ga
je relaxed de kerstvakantie in'', vindt de 17-jarige Tyle, en die mening kan op bijval rekenen van al zijn vrienden aan tafel.

Al jaren traditie op Roncalli

Docenten die 'n kerstdiner serveren voor al de examenkandidaten. Het is een traditie die op Roncalli al jaren bestaat. ,,Voor ons is het hard werken, maar omdat het zo gezellig is, merken we daar niks van'', zo zegt conrector Van Put.

Friet bakken verleer je niet

r280 leerlingen en 35 docenten, allemaal krijgen ze champagne, stokbrood met kruidenboter, 'n tapas-plankje, friet met stoofvlees en rauwkost, appelmoes en mayonaise, ijstaart en koffie met wat lekkers. Voor de 20 docenten en medewerkers van Roncalli die de bediening voor hun rekening nemen, is het nog 'n hele kluif. Achter de frituurpan laat scheikunde- en wiskundedocent Martin Philipse (65) zich niet opjagen: ,,Al twaalf jaar bak ik de friet en het lukt altijd om 'm warm en knapperig op tafel te krijgen. Ik heb als student het vak geleerd toen ik werkte in cafetaria de Smalle Pijp. Friet bakken verleer je niet.'' Volgend jaar gaat Philipse met pensioen, maar als 'frietbakker' tijdens 't kerstdiner is hij nog één avond met afstand de populairste docent op Roncalli. Wie friet bakt, kan niet meer stuk. ,,Dat ga ik wel missen'', lacht Philipse.

Echte kerstgezelligheid

De 15-jarige Jaap whatsappt en instagramt foto's van het diner naar zo veel mogelijk vrienden, met als bijschrift: 'Oh yeah!'. Dat betekent dat het hem prima smaakt en dat bevestigt tafelgenoot Loïs: ,,Het is heel erg lekker! Ze doen heel erg hun best om ons te vermaken!''. Ondertussen hebben Sienna (15), Xaviera (16), Hielke (15) en Yasmin (15) een discussie over de vorm en kleur van de leverworst: ,,Het ziet er een beetje raar uit, maar het is wel lekker. En er is vast nog wel friet'', lachen ze. De 16-jarige Megan uit 4-vmbo: ,,Dit is een unieke gezelligheid, dit maak je maar één keer mee. Hoe de school dit doet, is geweldig Dit is echte kerstgezelligheid. Er wordt niet gepest, en iedereen heeft vanavond plezier met elkaar.''

Meer berichten