Foto:

Woonzorglocatie Het Markiezaathuis gaat op4 januari officieel open

Op de hoek van de Antwerpsestraatweg en Laan van Borgvliet wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan een bijzondere, kleinschalige woonzorglocatie: Het Markiezaathuis. Vrijdag 4 januari is de officiële opening. Mensen met dementie, Alzheimer of 'n andere vorm van geheugenverlies vinden hier hun tweede 'thuis', met 24-uurs zorg én aandacht.

BREDA - Het Markiezaathuis is 'n onderdeel van Dagelijks Leven, een (landelijke) aanbieder van hoogwaardige woonzorg voor mensen met geheugenverlies. Ze bieden deze zorg en ondersteuning in 'n vertrouwde, huiselijke omgeving. Iedere locatie biedt plek aan 20 bewoners, die een eigen studio hebben, met 'n zit/slaapkamer en badkamer. Daarnaast zijn er ook gezamenlijke ruimten, zoals twee huiskamers, een grote activiteitenruimte, een professionele keuken en een mooie tuin, waar de bewoners individueel of gezamenlijk, aan activiteiten mee kunnen doen. Om deze kleinschalige manier van zorg en ondersteuning toegankelijk te maken voor iedereen, ligt de huur van de studio's ook onder de huurtoeslaggrens. De zorg wordt betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) op basis van een volledig pakket thuis (VPT). In principe kan dus iedereen met 'n vorm van geheugenverlies en 't zorgprofiel VV05 t/m VV08 er terecht. Ook mensen met alleen een AOW.

Sylvia Mathijssen: ,,Ik ben er super trots op dat ik de locatiemanager mag zijn van Het Markiezaathuis. Hier kan ik namelijk écht iets betekenen voor de mensen en tijd en aandacht aan ze geven. Wat ik mooi vind aan de visie van Dagelijks Leven is dat we uitgaan van de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Het welzijn van onze bewoners staat voorop, de eigenwaarde en het zelfrespect spelen daarbij een hele belangrijke rol. Zo werken we met - professionele - activiteitenbegeleiders, die zorgen voor 'n zinvolle dagbesteding. Iedere dag worden de maaltijden vers bereid en bewoners die dat leuk vinden, mogen ook meehelpen met koken, net als thuis.'' Het Markiezaathuis ligt midden in de wijk. Sylvia: ,,Dat is bewust gedaan. Zo maken we eenvoudig verbinding met bewoners uit de omgeving en wordt er zo veel mogelijk gestreefd naar de mogelijkheden om de bewoners van Het Markiezaathuis, net als de reguliere bewoners, deel uit te laten maken van de wijk. Er wordt gebruik gemaakt van de diensten en mogelijkheden van de vrijwilligers, de mantelzorgers en de wijkbewoners. De boodschappen worden bij de lokale middenstand gedaan en de bewoners gaan gebruik maken van de lokale eerstelijnsvoorzieningen, zoals de huisarts, de tandarts, fysiotherapeuten en soortgelijke disciplines.''

Met de woonzorg wil Dagelijks Leven mensen met dementie nog 'n zo goed mogelijk leven bieden en een echt (tweede) thuis! Er zijn nog enkele studio's beschikbaar, waaronder 'n echtparen studio. Mocht je vragen hebben of meer informatie willen over Het Markiezaathuis in Bergen op Zoom, dan kun je kijken op www.dagelijks-leven.nl. Of contact opnemen met Sylvia Mathijssen, via 06 - 13 85 53 29, of: s.mathijssen@dagelijksleven.nl.

Meer berichten