Foto:

Diemer van Wijk is nieuwe Nar in Krabbegat

Zondag verzamelden de boeren van Stichting Vastenavend bij hun clubhuis de Draak voor d'n Ellefde van d'n Ellefde. De Sint Joris-schouw werd aangestoken met het 'errepellòòf' om de kwade geesten te verjagen. Na het voorlezen én nazeggen van een vers over Sint Maarten, werd het tijd om 'Kom boere gif mekaar 'n and' te zingen en te beleven. Vervolgens werd er koers gezet naar de vergaderlocatie van deze Elf-Elf.

BERGEN OP ZOOM - Onderweg was bij de Markies de bevoorrading en nadat iedereen zijn bidon had leeggedronken, moest er vaart gemaakt worden om op tijd binnen te zijn. Aangekomen op het parcours namen de boeren plaats op de tribunes en ging men op zoek naar de beste ploegleider voor de komende Vastenavend. De Gròòtste Boer van vorig jaar won deze strijd met overmacht won. Nadat de Gròòtste Boer 'de blekke n'en tutter' omgehangen had gekregen werd te-
gelijk de ordebewaker van de leut, Steketee, benoemd. Vervolgens moest de prins worden gekozen, met tijdrit van precies elf seconden. De verschillende kopmannen hadden allen dezelfde tijd! De dopingcontrole moest daarom uitsluitsel geven. De schoonste renner was natuurlijk prins Nilles d'n Derde! Hij zal dan ook de komende Vastenavend als kopman de koers aanvoeren.

Hiernaar werd 't heel stil op het parcours. De prins en Gròòtste Boer en Steketee waren er al, maar wie zou Nilles d'n Derde als Nar benoemen. Het moest 'n man uit duizenden zijn, een echte meesterknecht! De prins had vier namen in zijn hoofd en een race tussen deze vier zou moeten uitwijzen wie de Nar werd. Er werd van kop af aan fel gestreden. Er werden sponsen boven hoofden uitgeknepen en de bidons en bevoorradingszakjes aangepakt, en er was er slechts één die uit zijn bevoorraaddingzakje een narrenkap haalde: Diemer van Wijk! Hij gaat dan ook als nieuwe Nar de Vastenavend in.

Toen was het tijd om bij de Giet het licht op groen te zetten voor de Vastenavend, de Kale n'Eed af te leggen en de nieuwe Nar te presenteren aan de Krabben. Met fakkels ging de wielerkaravaan op weg naar 't
Bleekveldje en langs de kant stonden veel Krabben om een glimp op te vangen van de Nar. Bij de Geit van Mie d'n Os aangekomen was het de beurt aan de Nar om met elf gongslagen het begin van de plechtigheid op het Bleekveldje te markeren. Zijn eerste 'taak' zat erop! Na een scherpe en vooral 'leutege' Kale n'Eed, sprak de prins de Krabben toe om er komend jaar 'n vastenavend van te maken die 'd'r zal gaan spere'.

Meer berichten