Genieten van een pannetje mosselen uit de Oosterschelde. Foto: Timo van de Kasteele.
Genieten van een pannetje mosselen uit de Oosterschelde. Foto: Timo van de Kasteele. (Foto: )

ProefMei We are Seafood: van dichtbij smaakt beter

Geen ansjovis, aardappelen of asperges. Wel mosselen, oesters en kokkels. Voor wie durft inktvis. Regelrecht uit de Oosterschelde. Want wat je van dichtbij haalt smaakt simpelweg beter. En dat is precies het idee achter deze speciale editie van ProefMei, afgelopen zaterdag op de binnenplaats van het Markiezenhof.

door Timo van de Kasteele

BERGEN OP ZOOM - De smaakpapillen van de fijnproever zijn volop gekieteld tijdens de visvariant van ProefMei. Een eenmalige editie van het alom bekende festival in mei dat draait om de de promotie van de drie A's, aardappelen, asperges en ansjovis.

Brabant draagt dit jaar de titel 'Europese regio van de gastronomie. Net als het Ierse Galway. De twee steden hebben de handen ineengeslagen. Met een nieuw foodfestival als resultaat. Aan tafels prikken mensen een vorkje, genietend van het prachtige weer. Dennis van Tilborg, organisator van ProefMei loopt tevreden rond. "Het loopt goed door. Leuk is dat we ook veel publiek van buiten Bergen op Zoom trekken. Dat hebben we dit keer steekproefsgewijs gemeten."

Om de hoek

Voor Bergenaar René Kleij die aan een van de lange tafels zit is ProefMei vaste prik. "Aangezien we visliefhebbers zijn kunnen we deze editie niet links laten liggen. Het is bovendien letterlijk om de hoek. Reden dus om een kijkje te nemen. En wat hebben ze er weer een feestje van gemaakt." Kleij heeft net een bord vissoep achter de kiezen en een stukje van het Berkshire varken. Grootgebracht door Josephine Hamel, die naast restaurant 't Geheim van Bergen ook varkens fokt. "Echt heel mals. Een prachtig stukje vlees. Smaakt goed samen met het bier van de Schelde brouwerij."

De promotie van het lokale product spreekt René aan. "Alles wat je vandaag eet komt van dichtbij. Dat geeft een goed gevoel. Je weet wat je eet. De oesters komen uit de Oosterschelde, hier heel dichtbij. En het vlees komt van om de hoek, uit Steenbergen. Wat dat betreft hebben we in deze regio veel in huis."

Meer berichten